31. Januara 2023.

Još jedan štrajk: Država paralisana

Štrajk koji je u toku, već utiče na proizvodnju struje, javni prevoz i nastavu u školama.

Kako javlja Rojters, sindikati, koji su zakazali proteste širom zemlje, očekuju veliki odziv, poput onog 19. januara, kada je na ulice izašlo preko milion ljudi.

Proizvodnja električne energije je manja za 4,4 odsto, odnosno 2,9 gigavata, pošto i zaposleni u termoelekranama i nuklearnim elektranam učestuju u štrajku, saopštila je energetska kompanija EDF.

Danas radi samo jedan od tri francuska brza TGV voza, regionalnih i lokalnih vozova je još manje, a pariski metro funkcioniše sa mnogim ograničenjima.

Polovina svih učitelja u osnovnim školama će se, prema navodima njihovog sindikata, pridružiti štrajku, a rad će obustaviti i zaposleni u naftnoj industriji.

Naftna kompanija Total Eneržis je najavila da njeni proizvodi neće biti transportovani zbog protesta, ali je istovremeno naglasila da su benzinske stanice dobro snabdevene.

“Reforma je brutalna i nepoštena”, izjavio je predsednik sindikata državnih činovnika UNSA Lik Fare, dodavši da penziona reforma predstavlja “korak unazad u socijalnom smislu”.

Prema istraživanjima, većina građana Francuske se protivi reformi penzija koju je predložio predsednik Emanuel Makron i njegova vlada, ali za sada nijedna strana ne pokazuje nameru da popusti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare