Dodavanje šećera jetrici na prvu možda zvuči kao kulinarska greška, ali iskusni kuvari uvjeravaju da je riječ o jednostavnom, ali izuzetno efikasnom triku koji može znatno poboljšati ukus ovog jela.
Kako tvrdi kuvarica Julija Arkipova, poznata po savjetima koji pojednostavljuju pripremu klasičnih jela, šećer u malim količinama može jetrici dati sočnost, ali i ukloniti karakterističnu gorčinu koju mnogi teško podnose, prenosi Krstarica.
Način pripreme je vrlo jednostavan – prije nego što jetricu stavite na tiganj, potrebno ju je posuti s prstohvatom kristal-šećera. Za razliku od klasične pripreme, gdje jetra zna postati žilava i tvrda, ovaj pristup osigurava mekoću koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Gurmani će, kako tvrdi Arkipova, biti oduševljeni.
Neutrališe gorčinu
Osim toga, šećer ima još jednu važnu ulogu – pomaže neutralisati gorčinu, koja se kod jetrica često javlja, te ističe prirodne i prijatnije arome. Ako želite dodatno da se poigrate ukusima i teksturom, možete jetru prije pečenja marinirati u vodi s dodatkom sirćeta, što će dodatno omekšati meso i doprinijeti boljoj strukturi.
Za razliku od komplikovanih recepata, ovaj savjet je brz, jednostavan i – kako tvrde oni koji su ga isprobali – zaista djeluje. Važno je napomenuti da je količina šećera ključna – jedan prstohvat je sasvim dovoljan da postignete željeni efekat bez narušavanja ukusa.