Sada možete kod kuće!
Churrosi su jedan od omiljenih španjolskih slatkiša – najčešće se jedu za doručak uz šolju kafe, ali Španjolci u njima uživaju i tokom dana, obično uz bogati umak od čokolade. I vi ih možete poslužiti po svom ukusu, naprimjer s kremom ili džemom od višanja. Ovo mekano, hrskavo i neodoljivo pecivo priprema se od jednostavnih sastojaka, a recept donosimo u nastavku.
Sastojci
Tijesto
- 250 ml vode
- 100 g maslaca
- 1 kašikašećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g brašna
- 2 prstohvata soli
- 3 jaja
- ulje za prženje
Umak
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- 50 g šećera
- ekstrakt vanilije
Za posipanje
- kristal šećer
- cimet
Priprema
U posudu stavite vodu, šećer, vanilin šećer, maslac i pustite da prokuha. Neka se kuha sve dok se maslac ne otopi. Potom maknite s vatre pa odjednom ubacite brašno i sol koje ste pomiješali. Drvenom kašikom miješajte dok se tijesto ne krene odvajati od posude.
Sačekajte nekoliko minuta da se smjesa ohladi i konstantno miješajte da se ne uhvati korica na vrhu. U toplo tijesto zatim trebate dodavati jedno po jedno jaje. Svako jaje dobro umiješajte i tek kad se potpuno upije u tijesto, nadodajte sljedeće. Na kraju bi tjesto trebalo biti gusto, glatko i svilenkasto. Pokrijte ga i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.
Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom promjera jedan do dva centimetra pa ga istiskujte u duboko zagrijano ulje (ne pregrijano), prerežite ga nožem ili otkinite prstima. Početnicima će možda biti lakše da tijesto istiskuju na pobrašnjenu površinu pa onda u ulje. Nemojte pržiti više od tri do četiri trakice odjednom. Kada trakice postanu zlatno-smeđe boje gotove su, neće im trebati više od jedne minute. Izvadite ih na papirnati ubrus da se upije višak ulja i uvaljajte u smjesu šećera i cimeta.
Tradicionalno se jedu sa čokoladnim umakom; sve sastojke za umak stavite u posudu i sačekajte da se otope na laganoj vatri dok ne dobijete glatki i sjajan umak.