7. Novembra 2025.

Jeste li ikada probali pravi španjolski churros?

Sada možete kod kuće!

Churrosi su jedan od omiljenih španjolskih slatkiša – najčešće se jedu za doručak uz šolju kafe, ali Španjolci u njima uživaju i tokom dana, obično uz bogati umak od čokolade. I vi ih možete poslužiti po svom ukusu, naprimjer s kremom ili džemom od višanja. Ovo mekano, hrskavo i neodoljivo pecivo priprema se od jednostavnih sastojaka, a recept donosimo u nastavku.

Sastojci

Tijesto

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 1 kašikašećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g brašna
  • 2 prstohvata soli
  • 3 jaja
  • ulje za prženje

Umak

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • ekstrakt vanilije

Za posipanje

  • kristal šećer
  • cimet

Priprema

U posudu stavite vodu, šećer, vanilin šećer, maslac i pustite da prokuha. Neka se kuha sve dok se maslac ne otopi. Potom maknite s vatre pa odjednom ubacite brašno i sol koje ste pomiješali. Drvenom kašikom miješajte dok se tijesto ne krene odvajati od posude.

Sačekajte nekoliko minuta da se smjesa ohladi i konstantno miješajte da se ne uhvati korica na vrhu. U toplo tijesto zatim trebate dodavati jedno po jedno jaje. Svako jaje dobro umiješajte i tek kad se potpuno upije u tijesto, nadodajte sljedeće. Na kraju bi tjesto trebalo biti gusto, glatko i svilenkasto. Pokrijte ga i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.

Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom promjera jedan do dva centimetra pa ga istiskujte u duboko zagrijano ulje (ne pregrijano), prerežite ga nožem ili otkinite prstima. Početnicima će možda biti lakše da tijesto istiskuju na pobrašnjenu površinu pa onda u ulje. Nemojte pržiti više od tri do četiri trakice odjednom. Kada trakice postanu zlatno-smeđe boje gotove su, neće im trebati više od jedne minute. Izvadite ih na papirnati ubrus da se upije višak ulja i uvaljajte u smjesu šećera i cimeta.

Tradicionalno se jedu sa čokoladnim umakom; sve sastojke za umak stavite u posudu i sačekajte da se otope na laganoj vatri dok ne dobijete glatki i sjajan umak.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare