Bundeva je svakako jedan od najomiljenijih simbola jeseni. Osim što je često korišćena u raznim jelima i napicima tokom ovog godišnjeg doba, bundeva često igra ključnu ulogu u stvaranju ukusnih poslastica. Ako tražiš nešto posebno da zadovolji tvoju jesenju žudnju za ukusima, onda su krofne s bundevom idealan izbor za tebe.
Ove sočne, mekane i mirisne poslastice spajaju savršeni spoj bundevinog ukusa i klasičnih krofni. U ovom članku ćemo te povesti kroz čaroliju pripreme krofni s bundevom.
Evo šta ti je sve potrebno za ovu poslasticu.
Sastojci:
- 220 g glatkog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 kašičice mješavine pumpkin spice začina
- 300 g pirea od bundeve (jedna manja bundeva)
- 3 jaja srednje veličine
- 180 g šećera
- 160 ml ulja
Priprema:
Prvo pripremiti pire od bundeve na sljedeći način. Bundevu prvo uzdužno prepoloviti. Postaviti je na lim obložen papirom za pečenje i staviti u rernu ugrijanu na 180 stepeni da se peče nekih 45 minuta – sat vremena. Kada je bundeva mekana, tada je gotova. Bundevi odstraniti košpice pomoću kašike. Unutrašnjost bundeve usitniti štapnim mikserom u pire.
Rernu zagrijati na 180 stepeni i pripremiti kalup za krofne. Kalup namastiti uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
Brašno, prašak za pecivo, sodu, so i začine pomiješajti i ostaviti sa strane. U posudi pomiješajti jaja, šećer i ulje koristeći nastavak za mikser ili pjenjaču. Dodati u to pire od bundeve i na kraju dodati smjesu s brašnom. Izraditi tijesto da bude glatko i da se poveže u finu smjesu.
Smjesu za krofne možeš stavljati u kalup pomoću kašike. Zatim staviti krofne u zagrijanu rernu i peći 12-15 minuta. Kada su krofnice zlatne i pečene, izvadi ih i umoči u šećer pomiješan s cimetom.
Uživaj u ukusima jeseni!
Ultra.ba