21. Septembra 2023.

Jermenski mediji: Pašinjan ne planira ostavku, zadržaće vlast po svaku cijenu

Jermenski premijer je, dok su hiljade ljudi protestvovale ispred zgrade vlade, jasno stavio do znanja da mu ostavka ne pada na pamet.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je svojim saradnicima da ni pod kojim okolnostima ne namerava da podnese ostavku, piše list “Graparak” pozivajući se na izvore.

“Kada su hiljade građana protestovale na Trgu Republike tražeći Pašinjanovu ostavku, Nikol Pašinjan je okupio uski krug predstavnika  svoje stranke ‘Građanski ugovor’. Indirektno je stavio do znanja svom timu da se ni pod kojim uslovima neće odreći vlasti, zadržaće je po svaku cenu”, prenosi izvor.

Verovatno je zbog toga policija upotrebila grubu silu i šok bombe protiv demonstranata, zaključuje “Grapark”.

Azerbejdžan je 19. septembra započeo “antiterorističku operaciju” lokalnog karaktera u Nagorno-Karabahu radi uspostavljanja ustavnog poretka, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje. Baku je govorio da suzbija položaje Oružanih snaga Jermenije i da ne napada civilno stanovništvo i infrastrukturu.

U Jerevanu su, pak, naglasili da u Nagorno-Karabahu nema ni jedne jedinice niti opreme jermenske vojske. Pašinjan je tvrdio da su pokušaji da se Jermenija uključi u vojnu eskalaciju neprihvatljivi i da bi ruske mirovne snage i međunarodna zajednica trebalo da preduzmu akciju.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, Baku i Stepanakert su se dogovorili o prekidu vatre. Među uslovima primirja su razoružanje jermenskih snaga i povlačenje teške tehnike.

U tom kontekstu, u blizini zgrade vlade u centru Jerevana održani su antivladini protesti. Demonstranti su optužili Pašinjana da je predao Nagorno-Karabah Azerbejdžanu i pozvali na ostavku premijera, a potom pokušali da upadnu u zgradu vlade i probiju policijski kordon. Kao odgovor, snage bezbednosti su upotrebile šok bombe.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare