Spoj višanja, vanilije i lisnatog tijesta. Okusom sličan kremšniti, ali s dodatkom višanja za svježinu i dodatne okuse.
Piramida s višnjama divan je slatki klasik bez kojeg ne mogu proći brojne porodične fešte. Njegova jednostavna priprema i sam okus je ono što će te oduševiti. Jedino na što moraš obratiti pažnju je lisnato tijesto, odnosno na to da se prilikom pečenja ne odlijepi pa da višnje ne “pobjegnu” van.
U ovom kolaču uživat će sve generacije stoga je idealan za proslave, rođendane i razna dešavanja. U nastavku otkrij recept i okušaj se u njegovoj pripremi.
SASTOJCI
lisnato tijesto 500 g
višnje iz kompota 500 g
mlijeko 800 ml
prašak za puding od vanilije 2 kom
vanilin šećer 1 kom
šećer kristal 150 g
maslac 150 g
vrhnje za šlag 500 ml
POSTUPAK
Lisnato tijesto izvadi iz zamrzivača te pusti da se otopi. U pakiranju su obično dva komada, stoga od svakog trebaš dobiti pet trakica; svaka bi trakica trebala imati pet centimetara širine i 15 do 20 cm dužine. Stoga svaki komad razvaljaj na cca 20×20.
Izreži trakice i na svaku poredaj višnje. Svaki rub trakice premaži s malo vode, te svaku trakicu zarolaj da višnje budu unutar tijesta tj omotane tijestom. Trakice posloži na lim obložen papirom za pečenje te stavi peći na 200°C, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
Za kremu odvoji malo mlijeka sa strane i umuti puding. Ostatak mlijeka stavi zakuhati zajedno sa šećerom i vanilin šećerom.
Kada mlijeko provrije, dodaj puding i miješa da se ne stvore grudice. Miješajte barem četiri do pet minuta. Makni s vatre i pusti da se puding ohladi. Moj savjet je da ga prekriješ prozirnom folijom da se ne stvori korica. Foliju stavi direktno na površinu kreme.
Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u ohlađenu kremu. Kremu još jednom dobro izmiksaj.
Na podlogu stavi četiri trakice s višnjama pa ih premaži kremom. Zatim stavi tri trakice i opet ih premaži kremom. Nastavi niz tako da staviš dvije trakice pa premažite kremom i za kraj stavi jednu trakicu i cijelu piramidu premaži ostatkom kreme.
Za sam kraj izmiksaj slatko vrhnje u šlag i premaži cijeli kolač. Preporuka je da kolač odstoji cijelu noć u frižideru.
Azra.ba