Unadolazaćim jesenjim danima, nema ništa bolje od mirisa svježe pečenog kolača, koji ispunjava dom toplinom i aromama cimeta.
Naš recept za jednostavan jesenji kolač je prava poslastica, koja će ti razmaziti nepce. Sa svježim komadićima jabuka, obogaćenim cimetom, ovaj kolač je savršen način da dočekaš sezonu jeseni.
Sastojci:
Za tijesto:
- 1 šolja brašna
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 1/4 kašičice karanfilića u prahu
- 1/2 šolje maslaca (omekšanog)
- 2 jaja
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1/4 šolje mlijeka
- 1 šolja sjeckanih jabuka (oko 2 srednje velike jabuke)
- 1/2 šolje sjeckanih oraha ili lješnjaka (opciono)
Za fil:
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- 1/4 šolje maslaca
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Zagrij rernu na 180°C i pripremi pleh veličine 20×20 cm, tako što ćeš ga obložiti papirom za pečenje ili ga dobro namazati. U većoj činiji, pomješaj brašno, šećer, smeđi šećer, prašak za pecivo, so i začine (cimet, muskatni oraščić, karanfilić).
Dodaj omekšani maslac, jaja, vanilin šećer i mlijeko u suhe sastojke. Mješaj dok ne dobiješ glatko testo. Na kraju, umješaj sjeckane jabuke i orahe. Prebaci testo u pripremljeni pleh i ravnomerno ga rasporedi.
U maloj šerpi, rastopi puter za fil. Dodaj smeđi šećer i cimet, pa kuhaj nekoliko minuta dok se sve dobro sjedini. Prelij fil preko tijesta u plehu.
Peci kolač u prethodno zagrijanoj rerni 30-35 minuta ili dok kolač ne postane zlatno smeđ i čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Izvadi kolač iz rerne i ostavi ga da se ohladi prije nego što ga isječeš na kocke.
Tvoj jednostavan jesenji kolač je spreman! Uživaj u toplim aromama cimeta i jabuka. Ovaj recept je pristupačan i brz za pripremu, savršen za jesenje dane.
Foto:Pexels
Ultra.ba