12. Jula 2023.

Jednoglasno odobren pristupni zahtjev Srbije ASEAN-u

Vlada Srbije saopštila je da su na danas okončanom 56. plenarnom sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti države članice ove organizacije jednoglasno odobrile pristupni zahtjev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.

Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar su države članice ove organizacije, a ugovor, ustanovljen 1976. godine, ima za cilj stvaranje političke stabilnosti i bezbjednosti u Jugoistočnoj Aziji, obezbjeđujući mirno rješavanje sporova između zemalja. 

Pristup ovom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ujedno, kako navode iz Vlade, to će dodatno doprinijeti promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa ovim blokom.

“Najvažnije oblasti saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima saradnje”, navodi se u saopštenju.

Ovo uključuje učešće na sastancima, dijalozima i inicijativama ASEAN-a, što može doprinijeti diplomatskim, ekonomskim i kulturnim razmjenama.

“Obavezivanjem na principe izložene u Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, kao što su poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država i mirno rešavanje sporova, Republika Srbija će kroz još jedan pravno obavezujući mehanizam dokazati svoju temeljnu posvećenost miru, stabilnosti, međunarodnom pravu i multilateralizmu”, dodaje se u saopštenju.

Inače, Srbija je formalni zahtjev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine.

Kako je saopštila srpska vlada, diplomatskim naporima, obezbijeđena je nedvosmislena podrška svih 10 država članica ASEAN-a za pristup Srbije ovom ugovoru.

Među državama potpisnicama Ugovora nalaze se i sve velike sile, brojne države Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike (NR Kina 2003, Indija 2003, Japan 2004, Pakistan 2004, Ruska Federacija 2004, Francuska 2006, SAD 2009, Kanada 2009, Turska 2010, EU 2012, UK 2012).

Ugovoru o prijateljstvu i saradnji su u posljednjih nekoliko godina pristupile Njemačka (2019.), kao i Južnoafrička Republika, Kolumbija i Kuba (2020.), Danska, Grčka, Nizozemska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina (2022.).

Srbija je sa deset članica ASEAN-a u 2022. godini ostvarila ukupnu razmjenu od 710 miliona dolara.

“Svi su izgledi da će se trend rasta u trgovinskoj razmkeni sa državama članicama ASEAN-a dinamično nastaviti i u narednim godinama.Očekuje se da do 2030. godine Asocijacija država Jugoistočne Azije postane četvrta svjetska ekonomija po veličini”, zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare