Tradicije naroda širom svijeta su različite, a Nijemci su uvjereni da je jedna vrsta sira njihov eliksir od pamtivijeka.
Naime, riječ je o kvarku (quark), siru koji je vrsta nemasnog kremastog sira ili gušćeg jogurta koji potiče iz Njemačke i Austrije. U našim krajevima poznat je pod nazivom „švapski sir“, u Sjedinjenim Američkim Državama kao farmer cheese, a u Poljskoj ga zovu tvarog.
Pored toga što je niskokaloričan, kvark je izuzetno zdrav, poboljšava imunološki sistem, ubrzava metabolizam i pomaže u izgradnji mišića. Ovaj sjajan izvor proteina sadrži i visok procenat kalcijuma, zbog čega je dobar za kosti. Takođe je bogat vitaminom B, što ga čini idealnom podrškom za nervni sistem, prenosi Krstarica.
Možete ga napraviti i sami, a biće vam potrebni sljedeći sastojci:
– 2 šolje punomasnog mlijeka
– ½ šolje mlaćenice
Priprema
Najprije napravite mlaćenicu tako što ćete u jednu šolju mlijeka dodati jednu kašiku limunovog soka. Nakon desetak minuta na sobnoj temperaturi mlijeko će se početi zgrušavati i vaša mlaćenica će biti spremna za upotrebu.
Zatim u posudi zagrijte dvije šolje punomasnog mlijeka i ostavite da se ohladi. Potom umiješajte mlaćenicu u mlijeko. Dobijenu smjesu prebacite u posudu i ostavite oko 24 sata na sobnoj temperaturi.
Nakon toga dobićete smjesu koja podsjeća na jogurt. Prebacite je na gazu koju ste stavili na zdjelu i ostavite da prenoći u frižideru. Nakon toga možete slobodno konzumirati svoj kvark i naredna četiri dana ga čuvati u frižideru.
Zbog svoje kremaste i fleksibilne strukture, kvark se može koristiti u gotovo svim slanim i slatkim receptima – kolačima, tortama, biskvitima, umacima, mliječnim namazima ili kao zamjena za kiselo mlijeko ili pavlaku u nekim jelima i raznim ukusnim salatama.
Glassrpske.com