15. Juna 2025.

Jedna šolja ovog voća štiti srce, snižava mokraćnu kiselinu i melem je za bolne mišiće

Sada je njihovo vrijeme!

Bogat je antioksidansima i protuupalnim spojevima.

Mnogi su odrasli uz njihov slatki i sočni okus, berući ih i jedući direktno sa širokih krošnji drveća, a za neke je to i dalje omiljeni ritual koji nikada ne propuštaju. Ali osim ovog ‘sporta’, možemo uživati ​​i u kratkoj sezoni svježih višanja pripremajući razne smoothieje, voćne salate, štrudle ili kekse, pružajući našem tijelu pravo malo nutritivno bogatstvo.

slika

– Plod trešnje sadrži značajne količine važnih nutrijenata i bioaktivnih komponenti poput vlakana, polifenola, vitamina i minerala. Osim toga, dobar je izvor aminokiselina, ali i vode, koja čini oko 80 posto jestivog dijela ploda. Trešnje sadrže ugljikohidrate, posebno jednostavne šećere (glukozu, fruktozu, saharozu i sorbitol) koji su odgovorni za slatkoću, dok je kiselost posljedica prisustva organskih kiselina (jabučne, limunske, jantarne, mliječne i oksalne). Plodovi trešnje izvor su vitamina, posebno vitamina C, te minerala poput kalija, fosfora, kalcija i magnezija, a sadrže i fenolne spojeve, poput fenolnih kiselina (hidroksicimetna kiselina) i flavonoida (antocijanini, flavan-3-oli i flavonoli) – objašnjava Marija Selak , magistrica nutricionizma iz KBC Split i članica Upravnog vijeća Hrvatskog udruženja nutricionista.

slika

Šolja zdravlja

Iako su trešnje zdrava i poželjna namirnica, postoji preporučeni dnevni unos, ističe nutricionistkinja, a to je 15 do 20 trešanja dnevno, što bi bilo ekvivalentno jednoj šoljici. Ova količina sadrži:

  • 1,46 grama proteina,
  • 22,1 grama ugljikohidrata,
  • 2,9 grama vlakana,
  • 29 miligrama fosfora,
  • 17,9 miligrama kalcija,
  • 306 miligrama kalija,
  • 9,66 miligrama vitamina C,
  • 52,4 mikrograma beta-karotena,
  • zanemarljiva količina masti i 86,9 kilokalorija.

Bogato antioksidansima i protuupalnim spojevima

Trešnje su bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima. Posebno su bogate polifenolima, grupom biljnih spojeva koji pomažu u smanjenju upale i održavanju općeg zdravlja. Osim toga, pregled iz 2022. godine sugerira da hrana bogata ovim spojevima štite od mnogih kroničnih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes, poremećaje mozga i određene vrste raka.

Pomažu kod gihta.

Giht je uzrokovan upornim, abnormalnim povećanjem nivoa mokraćne kiseline u serumu, a postoji mnogo mogućih uzroka. Bolest se u početku manifestuje akutnim napadima bolova u zglobovima zbog izuzetno oštrih kristala mokraćne kiseline koji se nakupljaju u zglobovima. Kasnije, kako bolest napreduje, naslage urata se često formiraju u i oko zglobova. Međutim, čini se da se ovaj bol može smanjiti jedenjem trešanja. Prema jednom pregledu , ove slatke, mesnate bobice mogu imati zaštitni učinak protiv gihta jer mogu sniziti mokraćnu kiselinu.

Ne podižu šećer u krvi pretjerano, ali jedna stvar je važna

Zbog vlakana i antocijanina, trešnje se smatraju namirnicom s niskim glikemijskim indeksom (GI). Antocijanini su flavonoidi, vrsta antioksidansa, koji imaju blagotvoran učinak na nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Drugim riječima, hrana s niskim GI polako podiže šećer u krvi, za razliku od hrane s visokim GI, koja uzrokuje nagle skokove i šteti tijelu. Međutim, ne zaboravite jesti umjereno i pazite da ne pretjerujete. Osim što imaju visok sadržaj šećera, prekomjerna konzumacija trešanja može uzrokovati probavne probleme poput želučanih tegoba, proljeva, grčeva, plinova i nadutosti.

‘Melem’ za bolne mišiće

Zanimljivo je da su studije provedene na trkačima na duge staze pokazale da sok od višnje može smanjiti upalu i umiriti bolne mišiće. Uzimanje dodatka prehrani od višnje u prahu poboljšalo je performanse i izdržljivost kod trkača. Sportisti koji su uzimali dodatak prehrani deset dana prije polumaratona imali su 13 posto bolji rezultat i manje upale mišića od onih koji su uzimali placebo.

Napravite osvježavajući smoothie

Smoothie s višnjama

Sastojci za dvije čaše:

  • 1 čaša vode
  • 1 oguljena naranča podijeljena na kriške
  • 1 banana oguljena i narezana na komadiće
  • 1 supena kašika chia sjemenki
  • 1 šolja svježih i očišćenih jagoda
  • 1 šolja svježih i očišćenih višanja
  • po želji, malo meda ili agavinog sirupa

Priprema: Sve sastojke stavite u blender navedenim redoslijedom i miksajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu, kremastu tekućinu. Ako želite da smoothie bude slađi, možete dodati malo meda ili agavinog sirupa i ponovo kratko miksati. Također možete zamrznuti trešnje i jagode ako želite kremastiji napitak ili ako volite osvježavajuće hladne.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare