Sada je njihovo vrijeme!
Bogat je antioksidansima i protuupalnim spojevima.
Mnogi su odrasli uz njihov slatki i sočni okus, berući ih i jedući direktno sa širokih krošnji drveća, a za neke je to i dalje omiljeni ritual koji nikada ne propuštaju. Ali osim ovog ‘sporta’, možemo uživati i u kratkoj sezoni svježih višanja pripremajući razne smoothieje, voćne salate, štrudle ili kekse, pružajući našem tijelu pravo malo nutritivno bogatstvo.

– Plod trešnje sadrži značajne količine važnih nutrijenata i bioaktivnih komponenti poput vlakana, polifenola, vitamina i minerala. Osim toga, dobar je izvor aminokiselina, ali i vode, koja čini oko 80 posto jestivog dijela ploda. Trešnje sadrže ugljikohidrate, posebno jednostavne šećere (glukozu, fruktozu, saharozu i sorbitol) koji su odgovorni za slatkoću, dok je kiselost posljedica prisustva organskih kiselina (jabučne, limunske, jantarne, mliječne i oksalne). Plodovi trešnje izvor su vitamina, posebno vitamina C, te minerala poput kalija, fosfora, kalcija i magnezija, a sadrže i fenolne spojeve, poput fenolnih kiselina (hidroksicimetna kiselina) i flavonoida (antocijanini, flavan-3-oli i flavonoli) – objašnjava Marija Selak , magistrica nutricionizma iz KBC Split i članica Upravnog vijeća Hrvatskog udruženja nutricionista.

Šolja zdravlja
Iako su trešnje zdrava i poželjna namirnica, postoji preporučeni dnevni unos, ističe nutricionistkinja, a to je 15 do 20 trešanja dnevno, što bi bilo ekvivalentno jednoj šoljici. Ova količina sadrži:
- 1,46 grama proteina,
- 22,1 grama ugljikohidrata,
- 2,9 grama vlakana,
- 29 miligrama fosfora,
- 17,9 miligrama kalcija,
- 306 miligrama kalija,
- 9,66 miligrama vitamina C,
- 52,4 mikrograma beta-karotena,
- zanemarljiva količina masti i 86,9 kilokalorija.
Bogato antioksidansima i protuupalnim spojevima
Trešnje su bogate antioksidansima i protuupalnim spojevima. Posebno su bogate polifenolima, grupom biljnih spojeva koji pomažu u smanjenju upale i održavanju općeg zdravlja. Osim toga, pregled iz 2022. godine sugerira da hrana bogata ovim spojevima štite od mnogih kroničnih stanja, uključujući bolesti srca, dijabetes, poremećaje mozga i određene vrste raka.
Pomažu kod gihta.
Giht je uzrokovan upornim, abnormalnim povećanjem nivoa mokraćne kiseline u serumu, a postoji mnogo mogućih uzroka. Bolest se u početku manifestuje akutnim napadima bolova u zglobovima zbog izuzetno oštrih kristala mokraćne kiseline koji se nakupljaju u zglobovima. Kasnije, kako bolest napreduje, naslage urata se često formiraju u i oko zglobova. Međutim, čini se da se ovaj bol može smanjiti jedenjem trešanja. Prema jednom pregledu , ove slatke, mesnate bobice mogu imati zaštitni učinak protiv gihta jer mogu sniziti mokraćnu kiselinu.
Ne podižu šećer u krvi pretjerano, ali jedna stvar je važna
Zbog vlakana i antocijanina, trešnje se smatraju namirnicom s niskim glikemijskim indeksom (GI). Antocijanini su flavonoidi, vrsta antioksidansa, koji imaju blagotvoran učinak na nivo šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Drugim riječima, hrana s niskim GI polako podiže šećer u krvi, za razliku od hrane s visokim GI, koja uzrokuje nagle skokove i šteti tijelu. Međutim, ne zaboravite jesti umjereno i pazite da ne pretjerujete. Osim što imaju visok sadržaj šećera, prekomjerna konzumacija trešanja može uzrokovati probavne probleme poput želučanih tegoba, proljeva, grčeva, plinova i nadutosti.
‘Melem’ za bolne mišiće
Zanimljivo je da su studije provedene na trkačima na duge staze pokazale da sok od višnje može smanjiti upalu i umiriti bolne mišiće. Uzimanje dodatka prehrani od višnje u prahu poboljšalo je performanse i izdržljivost kod trkača. Sportisti koji su uzimali dodatak prehrani deset dana prije polumaratona imali su 13 posto bolji rezultat i manje upale mišića od onih koji su uzimali placebo.
Napravite osvježavajući smoothie
Smoothie s višnjama
Sastojci za dvije čaše:
- 1 čaša vode
- 1 oguljena naranča podijeljena na kriške
- 1 banana oguljena i narezana na komadiće
- 1 supena kašika chia sjemenki
- 1 šolja svježih i očišćenih jagoda
- 1 šolja svježih i očišćenih višanja
- po želji, malo meda ili agavinog sirupa
Priprema: Sve sastojke stavite u blender navedenim redoslijedom i miksajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu, kremastu tekućinu. Ako želite da smoothie bude slađi, možete dodati malo meda ili agavinog sirupa i ponovo kratko miksati. Također možete zamrznuti trešnje i jagode ako želite kremastiji napitak ili ako volite osvježavajuće hladne.
Jutarnji.hr