Analiza je takođe pokazala da je zamena samo jedne kašičice margarina i majoneza istom količinom maslinovog ulja dnevno povezana sa 8 do 14 odsto manjim rizikom od umiranja od demencije.
“Naša studija pojačava smernice za ishranu preporučene za biljna ulja kao što je maslinovo ulje i sugeriše da ove preporuke ne samo da podržavaju zdravlje srca, već i potencijalno zdravlje mozga”, rekla je autorka studije Anne-Julie Tessier, postdoktorski saradnik na Harvardu.
“Odlučivanje za maslinovo ulje, prirodni proizvod, umesto masti kao što su margarin i komercijalni majonez, siguran je izbor i može smanjiti rizik od fatalne demencije“, dodaloa je ona.
Prednosti maslinovog ulja za srce mogu se proširiti i na mozak
Kako ističe dr Eterton, prethodna istraživanja su pokazala da je zamena maslinovog ulja za margarin, puter, majonez ili mlečnu mast dovela do manjeg rizika od srčanih oboljenja.
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nazivaju maslinovo ulje “zdravim za srce” i kažu da može poboljšati nivo holesterola.
Prednosti maslinovog ulja za kardiovaskularno zdravlje mogu pružiti indirektnu korist kognitivnom zdravlju poboljšanjem protoka krvi u mozgu, ističe Tessier.
Ona je dodala da neka antioksidativna jedinjenja u maslinovom ulju mogu da pređu krvno-moždanu barijeru, potencijalno imaju direktan efekat na mozak.
Nacionalni institut za starenje istakao je istraživanje koje sugeriše da je mediteranska ishrana, koja uključuje maslinovo ulje zajedno sa ribom, pasuljem, voćem, povrćem i celim žitaricama, povezana sa manje znakova Alchajmerove bolesti.
Izvor: B92