U prvoj studiji pokazalo se da je konzumiranje 20 grama badema pre doručka, ručka i večeretokom tri meseca preokrenulo stanje predijabetesa na normalne nivoe šećera u krvi kod skoro četvrtine učesnika.
“U ovoj studiji izveštavamo da uključivanje badema (20 grama) 30 minuta pre glavnih obroka (doručak, ručak i večera) dovodi do značajnog smanjenja postprandijalne hiperglikemije i nivoa insulina”, navedeno je u izveštaju o istraživanju i dodato:
“To takođe dovodi do statistički značajnog smanjenja telesne težine, indeksa telesne mase, obima struka, subskapularnih i suprailijakalnih kožnih nabora i poboljšane snage držanja. Postoji obećavajući efekat preokreta na normalnu regulaciju glukoze, sličan akarbozi i metforminu.”
Druga studija pronašla je dodatne dokaze da bademi mogu pomoći u borbi protiv predijabetesa, pri čemu su istraživači uočili smanjenje nivoa hiperglikemije za 18 odsto, što ukazuje na poboljšanu regulaciju šećera u krvi.
“Rezultati naših studija pokazuju da bademi mogu biti ključni diferencijator u pomaganju u regulisanju nivoa glukoze u krvi kao deo strategije ishrane”, navodi se u ovoj studiji.
“Ovi rezultati pokazuju da jednostavno dodavanje male porcije badema pre svakog obroka može brzo i drastično poboljšati kontrolu glikemije kod ljudi sa predijabetesom za samo tri dana. Konzumiranje 20 grama badema 30 minuta pre oralnog opterećenja glukozom pokazalo je značajno smanjenje šećera u krvi. Hranljivi sastav badema koji sadrži vlakna, mononezasićene masti, cink i magnezijum rade zajedno kako bi se obezbedila bolja kontrola glikemije i smanjila glad. Naši rezultati pružaju obećavajuću strategiju ishrane za smanjenje progresije predijabetesa i vraćanje ljudi normalnoj regulaciji glukoze”, objašnjeno je.