3. Oktobra 2023.

Japanski startap predstavio robota na četiri točka, koštaće 2,8 miliona evra

Japanski startap Cubame indastris predstavio je na svom JuTjub kanalu prototip robota na četiri točka ARCHAX koji je inspirisan popularnim japanskim anime TV serijama.

Kompanija je saopštila da će radna verzija ovog robota biti zvanično predstavljena na novembarskom Sajmu automobila  u Tokiju, prenosi portal autoevolution.com.

Njegova nabavna cijena će biti 2,8 miliona evra.

ARCHAX je visok čak 4,5 metara i ima ugrađenu kabinu za smještaj pilota koji pokreće robota, a mehanizam crpi energiju iz baterije od 300 volti.

Robot je težak 3,5 tone. Ima četiri noge opremljene točkovima, kao i funkcionalne ruke sa zglobnim prstima koji će mu pomoći da manipuliše predmetima težine do 15 kilograma.

ARCHAX može da pređe iz stojećeg režima u režim vožnje, a ova sposobnost transformacije je njegova najprivlačnija funkcija.

U stojećem režimu, njegova maksimalna brzina je 1,9 kilometara na sat, a na četiri točka može da se kreće maksimalnom brzinom od 10 kilometara na sat.

“Japan je veoma dobar u animaciji, video igricama, robotima i automobilima pa sam pomislio da bi bilo sjajno kada bih mogao da stvorim proizvod koji bi sjedinio sve ove elemente u jedan”, rekao je izvršni direktor Cubame indastris, Rio Jošida, prenosi Rojters.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare