7. Novembra 2023.

Japanski naučnici tvrde: Ovo je najbolji lijek za nesanicu

Japanski naučnici tvrde da su otkrili najbolji lek za nesanicu.

Britanci su došli do zaključka da im problemi sa nesanicom stvaraju gubitke zbog manje produktivnosti. I dok je Internet prepun brojnih saveta za bolji san, jedan od njih je podvrgnut ispitivanju kako bi se videla njegova učinkovitost.

Milioni ljudi koji pate od nesanice tvrde da im vruća kupka pomaže kao lek da bi se naspavali, a naučnici su utvrdili i koji vremenski interval je neophodan da bi kupka bila delotvorna. Ako provedete 15 minuta u vrućoj kupki, sigurno ćete primetiti ovaj efekat.

Tuširanje ili kupanje kraće od 15 minuta nema isti efekat, a naučnici sa Univerziteta Kjušu merili su kvalitet sna kod 23 muškaraca i žena.

Rezultati pokazuju da kupka ne samo da pomaže u uspavljivanju, već ćete se i manje buditi tokom noći. Dokazano je da jedna od svake tri osobe u Velikoj Britaniji ima problem sa nesanicom, a nacionalna zdravstvena služba svake godine podeli oko 50 miliona funti vrednosti u lekovima za spavanje.

Istraživanje pokazuje da oni koji su proveli 15 minuta u kupki, trebalo im je samo 12 minuta da zaspe, dok oni koji su se kratko tuširali, njima je trebalo i preko 20 minuta da se uspavaju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare