Japanski astronom snimio trenutak udara meteorita u Mesec - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Japanski astronom snimio trenutak udara meteorita u Mesec

Japanski astronom uspeo je da snimi bljesak meteorita koji je udario u Mesec, što je izazvalo kratak bljesak na noćnoj strani našeg pratioca.

Daiči Fudzi, kustos Gradskog muzeja Hiracuka, snimio je ovaj udar meteorita pomoću kamera postavljenih za praćenje Meseca.

Udar se dogodio 23. februara u 20.14 minuta po japanskom vremenu (11.14 GMT). Čini se da je meteorit udario u blizini kratera nazvanog po nemačkom astronomu Ludvigu Ideleru, severozapadno od kratera Pitiskus (takođe nazvanom po nemačkom matematičaru i astronomu Bartolomeju Pitiskusu), navodi Fudzi.

Meteori putuju u proseku brzinom od oko 48.280 kilometara na sat ili 13,4 kilometara u sekundi. Njihovi udari pri velikim brzinama stvaraju intenzivnu toplotu i ostavljaju kratere, a prilikom udara proizvode snažan bljesak. Udari meteorita u Mesec mogu da se vide sa Zemlje, ako su dovoljno veliki i ako se dogode tokom lunarne noći na strani okrenutoj prema našoj planeti.

Novostvoreni krater bi mogao imati oko desetak metara u prečniku što bi mogao da potvrdi Nasin lunarni orbiter ili indijska sonda „Čandrijan 2“, smatra Fudzi.

Meteori se gotovo svakodnevno sudaraju sa Zemljom, međutim velika većina u potpunosti izgori u kontaktu sa atmosferom. Pošto Mesec ima samo veoma slabu egzosferu, meteori stižu do njegove površine stvarajući kratere.

Danas objavljeno

Džulija Roberts napravila drastičnu promjenu

Vanja A

Džej Lo i Aflek prebrodili bračnu krizu

Vanja A

Bivša kraljica ljepote pronađena mrtva u štali legende Liverpula

Vanja A

Ostavite komentar