13. Februara 2023.

Japanske hipersonične rakete na ruskoj granici? Moskva: Reagovaćemo

Ovo je za Sputnjik izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko komentarišući mogućnost pojave hipersoničnih raketa na japanskim graničnim ostrvima.

“Zaista, u poslednje vreme Japan je naglo ubrzao modernizaciju svog vojnog potencijala, pojačava opasne aktivnosti u blizini ruskih granica, uključujući izvođenje velikih vežbi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, testira nove tipove raketnog i konvencionalnog naoružanja. S tim u vezi, upućivali smo snažne proteste japanskoj strani diplomatskim kanalima”, rekao je Rudenko, odgovarajući na pitanje kako Moskva ocenjuje planove Japana da stvori hipersonične rakete dugog dometa.

On je dodao da će Rusija nastaviti da pažljivo prati razvoj japanske vojne izgradnje i, “u slučaju bilo kakvih potencijalnih bezbednosnih pretnji našim dalekoistočnim regionima, odmah ćemo preduzeti recipročne mere u skladu sa odbrambenom doktrinom Rusije”.

Ministarstvo odbrane Japana planira da u okviru kopnenih snaga samoodbrane formira dve jedinice koje će upravljati balističkim raketama sa hipersoničnom krstarećom jedinicom i njihovim naknadnim razmeštanjem u garnizone na ostrvima Kjušu i Hokaido, javila je ranije novinska agencija Kjodo. Očekuje se da će dve jedinice biti formirane do 2026. godine.

Ranije je list “Mainiči” objavio da japanska vlada proučava razvoj vođenih raketa dometa do 3.000 kilometara i njihovo naknadno fazno raspoređivanje u različitim delovima zemlje, uključujući i na Hokaidu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare