24. Augusta 2023.

Japan počeo da ispušta radioaktivnu vodu iz Fukušime u Tihi okean

Odlaganje kontaminirane vode glavno je pitanje nuklearne bezbednosti koje ima prekogranične implikacije i nikako nije privatna stvar Japana, ukazali su Kinezi

Japan je počeo danas da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz razorene nuklearne elektrane “Fukušima” u Tihi okean.

Japanska vlada odobrila je taj potez pre dve godine, a prošlog meseca to je odobrila i Agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) za nuklearku koja je teško oštećena u cunamiju i zemljotresu 2011. godine.

Operater “Fukušime” Tokio Elektrik pauer (Tepco) saopštio je da je počelo ispuštanje prečišćene radioaktivne vode i da sve teče prema planu.

Japan će sprovoditi monitoring oko područja ispuštanja vode i objavljivati rezultate nedeljno, rekao je japanski ministar životne sredine.

Tepeko očekuje da će proces ispuštanja otpadnih voda, ukupno više od 1,3 miliona tona, trajati oko 30 godina.

Kina se ponovo snažno usprotivila i osudila odluku Japana da u Tihi okean počne da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima, saopštilo je u četvrtak kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Kina je od danas suspendovala uvoz svih morskih proizvoda poreklom iz Japana, saopštila je kineska carina.

Carina je navela da će nastaviti da prati situaciju u vezi sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne vode iz japanske nuklearke “Fukušima” i prilagoditi relevantne regulatorne mere, preneo je Rojters.

Odlaganje kontaminirane vode glavno je pitanje nuklearne bezbednosti koje ima prekogranične implikacije i nikako nije privatna stvar Japana, ukazali su Kinezi.

Japan je u četvrtak počeo da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima koju je uništio cunami 2011, a Kina je poručila da će preduzeti neophodne mere za zaštitu morske sredine, bezbednosti hrane i javnog zdravlja. 

“Odluku će sigurno još dugo osuđivati međunarodna zajednica”, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je saopštilo da još nije postojao presedan  da čovek ispuštanja zagađenu vodu u okean, i da ne postoji prihvaćeni standard za odlaganje kontaminirane tečnosti.

“Vlada Japana nije dokazala legitimnost odluke o ispuštanju vode u more”, poručila je Kina dodajući da Japan nije dokazao čak ni dugoročnu pouzdanost u prečišćavanju kontaminirane vode.

Kina je takođe saopštila da Japan nije dokazao tačnost podataka o kontaminiranoj vodi ili potpunost i efikasnost programa monitoringa.

“Fukušima” je uništena je u martu 2011. godine u zemljotresu jačine 9,0 stepeni po Rihteru i cunamiju.

Foto:EPA

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare