25. Maja 2023.

Jake policijske snage i zastave tzv. Kosova: Novi gradonačelnici položili zakletve

Zakletvu su položili u Osnovnoj školi “Isa Boljetinac” ispred koje su istaknute zastave takozvanog Kosova i Albanije.

Kako javlja reporter RT Balkan, prisutne su jake policijske snage kao i specijalne jedinice ROSU. Pripadnici Kfora nadgledali su čitav proces.

Iljir Peci je kao kandidat Demokratske partije Kosova (DPK) za gradonačelnika na izborima 23. aprila, koje su Srbi bojkotovali i na kojima je izlaznost bila nešto iznad tri odsto, osvojio samo 114 glasova.

U Skupštini opštine Zvečan DPK je na izborima osvojila 11 odborničkih mandata, dok je Pokretu Samoopredeljenje pripalo osam.

Gradonačelnik Zubinog Potoka: Imamo puna ovlašćenja

Novi gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri izjavio je, nakon polaganja zakletve, da novi čelnici četiri opštine na severu Kosova imaju puna zakonska i ustavna ovlašćenja, ali i da će koordinirati sa međunarodnom zajednicom.

On je tako odgovorio na zahtev američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera da novi gradonačelnici na severu preuzmu tehničku, a ne političku ulogu.

“Mi smo gradonačelnici sa punim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, ali ćemo biti u punom skladu sa svim relevantnim faktorima. Sprovešću zakon u najboljem mogućem obliku. Do sada možemo da kažemo da su etnički odnosi među nama dobri, trudićemo se da budu odlični”, rekao je on.

On je dodao da želi da bude ba najvišem nivou odgovornosti, nudeći građanima opštine Zubin Potok, bez ikakve razlike, sve usluge.

“Trudićemo se da izađemo u susret svim zahtevima građana, posebno srpske većine”, naveo je on.

Zećiri je danas položio zakletvu u selu Čabra. Kao kandidat Demokratske partije Kosova na lokalnim izborima održanim 23. aprila osvojio je 197 glasova. Na izborima u četiri opštine na severu Kosova ukupno je učestvovalo samo 1.567 od oko 40.000 birača. Srbi su te izbore bojkotovali.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare