Malo šta može nadmašiti slasnost jabuka sa cimetom, jer ova poslastica priziva toplinu domaće kuhinje i budi neke lijepe uspomene. Harmonija voćne sočnosti i začinskog cimeta ne samo da zadovoljava našu slatku žudnju, već stvara i mirisne note koje podsjećaju na udobnost i toplotu.
Donosimo ti jednostavan i brz recept koji će ti prijati u jesenjim danima.
Potrebni sastojci:
- 900g jabuka
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- 2 kašičice mljevenog cimeta
- 2 kašike neslanog putera
- 2 kašike vode
- 2 kašičice kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Oguli, izreži jezgru i nareži 900 g kiselih jabuka na kriške. Stavi u veliku zdjelu. Dodaj 1/2 šolje smeđeg šećera i 2 kašičice mljevenog cimeta. Promiješaj da se sjedini i premažu kriške jabuke.
Rastopi 2 kašike neslanog putera u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj smjesu od jabuka i kuhaj, često miješajući, dok se smeđi šećer ne počne topiti. Stavi 2 kašike vode i 2 kašičice kukuruznog skroba u malu posudu i miješaj dok se kukuruzni skrob ne otopi, a zatim prelij preko jabuka. Nastavi da kuhaš, često miješajući, dok jabuke ne omekšaju i dok se premaz od cimeta i šećera ne zgusne, oko 8 minuta. Kad skloniš s vatre dodaj jednu kašičicu ekstrakta vanilje i promiješaj.
Posluži toplo sa kuglom sladoleda od vanilije!
Ultra.ba