23. Marta 2023.

Izvještaj Kine o stanju demokratije u SAD: Hronično bolesno društvo

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je izveštaj naslovljen “Stanje demokratije u Sjedinjenim Državama 2022”, u kojem analizira “hronično bolesnu američku demokratiju” i nametanje iste brojnim zemljama sveta, a što je izazvalo katastrofe i haos širom planete.

Izveštaj je uz mnoštvo činjenica, komentara iz medija, mahom zapadnih, kao i stručnih mišljenja predstavio potpunu i stvarnu sliku američke demokratije tokom protekle godine.

U uvodnom delu konstatuje se da se u SAD u 2022. nastavio začarani krug demokratskih pretenzija, nefunkcionalne politike i sve podeljenijeg društva, a da je Amerika uprkos tome nastavila da se ponaša superiorno u svetskoj areni.

“SAD upiru prstom u druge, uzurpiraju ulogu ‘učitelja demokratije’ i smišljaju i izmišljaju lažni narativ ‘demokratije protiv autoritarnosti’. Služeći samo svojim interesima, SAD su dovele do podele sveta na dva tabora – na ‘demokratski i nedomokratski'”, navodi se u uvodu izveštaja.

Takođe, “niko ne može da sakrije stvarne namere SAD – da održe svoju hegemoniju sprovodeći blokovsku politiku i koristeći demokratiju kao oruđe za političke ciljeve”.

Demokratija u slobodnom padu

Analizirajući najpre ubrzani pad hronično bolesne američke demokratije, kinesko ministarstvo ističe da SAD odbijaju da sagledaju pravo stanje svog društvenog uređenja, i da se tvrdoglavo drže toga da su svetski svetionik demokratije, što izaziva strašne posledice u drugim državama.

“Američke demokratske institucije nekad funkcionišu živopisno kao cirkus, u kojem se političari svih boja i rasa ređaju jedan za drugim. Ali koliko god je taj šou buran, nemoguće je sakriti tamošnju letargiju u rešavanju dugogodišnjih, teških problema.”

Ministarstvo citira i napise iz zapadnih medija, “Monda”, “Vašington posta”, “Njujorkera”, koji primećuju da je stanje gore nego ikada ranije, kao i da su događaji na Kapitolu 6. januara 2021, ali i zastoj oko izbora predsednika Predstavničkog doma 2022, u najboljem svetlu pokazali koliko su američko društvo i politička scena podeljeni.

Kinesko ministarstvo se, između ostalog, poziva i na ocenu “Njujork revju of buks” da je Amerika “dvonacionalna država” s republikancima i demokratama koji vode dve oštro suprotstavljene nacionalne zajednice što deluju kao konfederacije pod jednom saveznom vladom.

Obe stranke vide jedna drugu i kao političke protivnike, i kao pretnju po zemlju, dok političari stavljaju interese svojih partija iznad onih državnih.

“Sve su brojniji političari i izabrani zvaničnici u SAD koji su spremni da saviju ili odbace demokratske norme u potrazi za osvajanjem ili zadržavanjem vlasti”, piše i izveštaju.

U SAD je novac majčino mleko politike i izbori se sve više pretvaraju u monologe bogatih, odnosno politika je postala igra bogatih.

Veliki uticaj novca u politici, a sloboda govora – mrtvo slovo na papiru

Američki tink-tenk Brenan centar za pravdu otkrio je da je 21 porodica donirala političarima najmanje po 15 miliona dolara svaka, to jest ukupno 783 miliona dolara, nasuprot 3,7 miliona dolara malih donacija – milijarderi su obezbedili čak 15,4 odsto sredstava za savezne izbore.

Evidentno je da politiku SAD kontrolišu bogataši, a političari služe njihovim interesima. Uprkos pravu glasa, javnost nema stvarni uticaj na politiku.

U izveštaju se primećuje i disproporcija između, u SAD uvek isticanog, prava na slobodu govora, i stvarnosti u kojoj svaki govor koji je nanosi štetu interesima američke vlade ili kapitala podleže strogim ograničenjima.

S tim u vezi pomenuta je afera “Tviter fajlovi”, koja je otkrila da američka vlada u velikoj meri ispituje sve društvene mreže, odnosno direktno interveniše u izveštavanje velikih medijskih kompanija i tako manipuliše i domaćim i međunarodnim javnim mnjenjem.

Pomenut je i izveštaj čuvenog novinara Simora Herša o sabotaži na Severnom toku koji je malo ko u Severnoj Americi pominjao jer Zapad ne želi da iko sazna istinu.

“Kapital i interesne grupe u osnovi mogu da dobiju sve što žele kada je u pitanju javno mnjenje”, otvoreno se navodi u izveštaju, ali i napominje da je većina američkih medija u privatnom vlasništvu i da služe moćnima i bogatima.

Američko nametanje “demokratije” izazvalo je haos širom sveta

Uprkos svim problemima s kojima se suočavaju, Sjedinjene Države nastavljaju da izvoze svoje “vrednosti” u druge zemlje i pod izgovorom da štite demokratiju ugnjetavaju druge i služe svojim interesima.

Glavna odlika spoljne politike SAD su podsticanje konfrontacije i sukoba u ime demokratije, što je pogoršalo podele u međunarodnoj zajednici.

“Da bi održale svoju hegemoniju, SAD već dugo monopolizuju definiciju ‘demokratije’, podstičući podele i konfrontaciju u ime demokratije, i potkopavajući međunarodni sistem u čijem je centru UN i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu”, precizirano je u izveštaju.

Ministarstvo pominje, između ostalih, primer povlačenja iz Avganistana nakon dve decenije, ostavljajući za sobom pustoš i nastavljajući da štete toj zemlji zamrzavajući sredstva avganistanske centralne banke i nastavljajući politiku sankcija.

Америчке трупе напустиле Авганистан после две деценије остављајући за собом пустошLcpl. Nicholas Guevara/U.S. Mari / www.globallookpress.com

U vezi sa ukrajinskim ratom, kineski MSP kaže da SAD umesto da preduzmu bilo kakve mere za okončanje neprijateljstva, nastavile su da potpiruju vatru i zaradile ogromno bogatstvo od ratnih poslova, uključujući industriju oružja i energetski sektor.

Naravno, neizostavne su priče o dovođenju veze između Kine i porekla virusa korona, ali i provociranje predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi koja je posetila Tajvan sa ciljem da ospori i naruši suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

Sankcije kao vid borbe protiv neistomišljenika

Pod izgovorom ljudskih prava i demokratije, SAD već dugo koriste jednostrane sankcije protiv drugih zemalja. Proteklih decenija Amerika je uvela jednostrane sankcije Kubi, Belorusiji, Siriji, Zimbabveu, Jugoslaviji i drugim, izvršila maksimalan pritisak na Severnu Koreju, Iran i Venecuelu i jednostrano zamrzla 130 miliona dolara vojne pomoći za Egipat pod izgovorom da zemlja nije napredovala na polju ljudskih prava.

Da bi sačuvale svoju hegemoniju, SAD su namerno nanele štetu interesima drugih zemalja, posebno legitimnim i zakonitim interesima država u razvoju, ne poštujući međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa.

Uz to SAD stavljaju svoje domaće pravo iznad onog međunarodnog i selektivno pristupaju međunarodnim pravilima, primenjujući i odbacujući pravila kako im odgovara.

Od 1980-ih, konstatuje kinesko ministarstvo, SAD su se povukle iz 17 važnih međunarodnih organizacija ili sporazuma, uključujući Savet UN za ljudska prava, SZO, Unesko, Pariski sporazum o klimatskim promenama, Ugovor o trgovini oružjem, Sporazum o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa i Ugovor o otvorenom nebu.

SAD flagrantno krše ciljeve i principe Povelje UN i osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose, vodeći ratove i stvarajući podele i sukobe širom sveta.

Tokom svoje istorije od preko 240 godina SAD su bile u miru samo 16 godina – to je zaista najratobornija zemlja u svetskoj istoriji, ističe se u izveštaju, te dodaje da je samo od 2001. godine u ratovima i vojnima operacijama koje su Sjedinjene Države pokrenule u ime borbe protiv terorizma život izgubilo više od 900.000 ljudi, uključujući oko 335.000 civila, dok je ranjeno na milione osoba a raseljeno desetine miliona ljudi.

Izveštaj pominje i da Amerika trenutno unapređuje hladnoratovski mentalitet u regionu Južnog Pacifika – udružila se s Ujedinjenim Kraljevstvom i Australijom (AUKUS) ne bi li obezbedila Australiji najmanje osam nuklearnih podmornica.

Pored toga što ovaj potez krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i Sporazum o slobodnoj nuklearnoj zoni u Južnom Pacifiku, on je otvorio Pandorinu kutiju regionalne trke u naoružanju.

Nametanje izmišljenog narativa o “demokratiji protiv autoritarizma” 

Podržavajući mentalitet Hladnog rata, hegemonističku logiku i sklonost blokovskoj politici, američka administracija sprovodi narativ “demokratije nasuprot autoritarnosti”. Označavajuće pojedine zemlje kao “autokratske”, SAD rade na tome da ih unazade kako bi unapredili svoje interese.

U zaključku izveštaja “Stanje demokratije u Sjedinjenim Državama 2022” Ministarstvo spoljnih poslova Kine ističe da je demokratija zajednička vrednost čovečanstva, ali da ne postoji jedinstven model političkog sistema koji je primenljiv na sve zemlje sveta.

Međutim, oni koji imaju mnogo mana imaju malo kredibiliteta da drže predavanja drugima. Svakom pokušaju potkopavanja drugih radi sopstvene dobiti i destabilizacije sveta mora se jednoglasno suprotstaviti.

Našem svetu danas ne treba mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja pod maskom demokratije, već zalaganje za istinsku demokratiju, odbacivanje pseudodemokratije i zajedničko promovisanje veće demokratije u međunarodnim odnosima, zaključuje kinesko ministarstvo.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare