25. Septembra 2023.

“Izvinjenje” Kanade zbog predstavljanja pripadnika SS kao heroja,Moskva: Nema opravdanja

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota je preuzeo odgovornost za, kako je naglasio, propust i istakao je da je inicijativa u potpunosti njegova.

Premijer Kanade Džastin Trudo nije preuzeo odgovornost niti se izvinio što je u kanadski parlament pozvan bivši vojnik SS divizije “Galicija” Jaroslav Hunka, koga su tom prilikom pozdravili svi okupljeni, uključujući i Trudoa i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog koji je boravio u poseti toj zemlji.

Trudo je izjavio je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu znali da je bivšeg SS vojnika u kanadski parlament pozvao predsednik Donjeg doma Entoni Rota.

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota izvinio se jer je predstavio Jaroslava Hunku veterana Vafena SS-a kao “ukrajinskog heroja”.

Premijer Kanade je pozdravio Rotino izvinjenje.

“On je postupio ispravno. Ni kabinet premijera ni ukrajinska delegacija nisu ranije bili obavešteni da će Hunka biti pozvan ni pozdravljen”, izjavio je Trudo povodom incidenta koji se dogodio prošlog petka.

Trudo je istakao da njegova zemlja nastavlja da podržava „slobodnu Ukrajinu i da je ponosna što je mogla da ugosti Zelenskog”.

Dva dana ranije Rota je predstavio 98-godišnjeg Jaroslava Hunku kao “ukrajinskog heroja” u Donjem domu kanadskog parlamenta, prenosi Rojters.

Hunka je u Drugom svetskom ratu bio pripadnik 14. grenadirske divizije Vafen SS-a koju su uglavnom činili Ukrajinci iz Galicije. Jevrejska organizacija za ljudska prava Prijatelji Centra Simon Vizental zatražila je od Rote zbog toga izvinjenje.

Rota je preuzeo odgovornost za, kako je naglasio, propust, dodavši da je inicijativa “u potpunosti” njegova.

“Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke”, rekao je, uputivši “najdublje izvinjenje” jevrejskim zajednicama.

Priznanje je usledilo nakon posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je zahvalio Kanadi na pomoći u ratu njegove zemlje protiv Rusije.

Nakon opaski Zelenskog, Rota je odao priznanje Hunku koji je sedeo u galeriji, pohvalivši ga što se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa. 

“U vreme rastućeg antisemitizma i izobličenja holokausta, neverovatno je uznemirujuće videti kako kanadski parlament aplaudira pojedincu koji je bio član jedinice u Vafen-SS, nacističkom vojnom ogranku odgovornom za ubistva Jevreja i drugih”, navodi se u saopštenju Centra prijatelja Simona Vizentala, tražeći izvinjenje ranije u nedelju.

“Mora se dati objašnjenje o tome kako je ova osoba ušla u svete dvorane kanadskog parlamenta i dobila priznanje predsednika Doma i ovacije”, dodaje se.

Rota je istakao da niko, uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsko izaslanstvo, nije bio upoznat s njegovim planom i predviđenom izjavom.

Rusija: Preduzećemo odgovarajuće korake

“Ovo je sramotan dan za Kanadu i njen establišment (ne nužno za celokupno stanovništvo)”, napisao je na društvenoj mreži Telegram stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

“Za ovo nema nikakvog objašnjenja niti opravdanja. Niko ih na ovo nije terao. To je bila njihova dobrovoljna odluka”, naglasio je on.

Kako prenose, “RIA Novosti”, ovim povodom oglasio se i ambasador Rusije Oleg Stepanov koji je rekao da će Moskva zahtevati od Otave pojašnjenje u vezi sa pozivom i odavanjem počasti starijem veteranu SS divizije Galicija u kanadskom parlamentu tokom posete Vladimira Zelenskog.

“Ambasada će preduzeti odgovarajuće zvanične korake. Zahtevaćemo pojašnjenje od kanadske vlade”, rekao je on.

Note će, prema Stepanovu, biti poslate u ponedeljak Ministarstvu spoljnih poslova i kabinetu šefa vlade, sa ličnim pismima priloženim ministarki spoljnih poslova Melani Žoli i premijeru Džastinu Trudou.

“Napravićemo neophodne demarše, ali nemam iluzija, jer je nemoguće poslovati sa sadašnjim Trudoovim kabinetom, koji je u suštini oličenje neoliberalnog fašizma”, rekao je Stepanov.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare