7. Juna 2023.

Izveštaj sa fronta: Kako Rusi odbijaju ukrajinsku ofanzivu

Oružanim snagama Ukrajine nikako da se posreći sa ofanzivom. Prvo su pretrpele su značajne gubitke u pravcu južnog Donjecka, a onda pokušale i da probiju rusku odbranu u blizini Artjomovska, tvrdi ministarstvo odbrane Rusije. Na žalost Kijeva i to je bilo neuspešno.

“Aktivnim dejstvima Grupe snaga Jug uspešno je odbijeno osam juriša 56. motorizovane pešadijske brigade i 57. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 24. mehanizovane i 3. jurišne brigade. Neprijatelj nije postigao cilj ofanzive. Nije dozvoljen upad u rusku odbranu”, ističu iz ruskog ministarstva.

Poraz je za Kijev bio još bolniji zbog pretrpljenih gubitaka – poginulo je 415 Ukrajinaca, a uništena su dva tenka, devet borbenih oklopnih vozila, šest motornih vozila, jedan samohodni artiljerijski sistem “gvozdika” i jedna haubica msta-B.

Kod Vremevke su odbijena tri napada dve taktičke grupe bataljona, a napad jurišne jedinice oružanih snaga Kijeva odbijen je i u blizini Novodonjeckog, naselja pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.

Uništena je i većina oklopnih vozila jednog konvoja ukrajinske vojske prema državnoj farmi Aktjabr. Vojnici koji su ostali u pokretu povukli su se na početnu liniju.

U pravcu Južnog Donjecka, ukupni neprijateljski gubici su iznosili više od 190 ukrajinskih vojnika, osam borbenih vozila, uključujući i dva AMKS-10 francuske proizvodnje, oklopna i motorna vozila, artiljerijski sistem.

Ukrajinci su ostali i bez jednog skladišta municije, ali i bez jedne protivbaterijske radarske stanice u blizini Omelnika i Guljajpolja u Zaporožju.

“Ka Kupjansku, napadi avijacije, kao i artiljerije Grupe snaga ‘Zapad’, neutralisali su neprijateljske jedinice u Harkovskoj obalasti i kod Stelmahovke (Luganska Narodna Republika)”, navodi rusko ministarstvo koje dodaje i da su u blizini Novosjolovskog u LNR ugušene aktivnosti tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

Ukrajinci su na tom prostoru izgubili više od 50 vojnika, tri borbena oklopna vozila, dva motorna vozila i jedan samohodni artiljerijski sistem američke proizvodnje “paladin”.

Ni pokušaji Ukrajinaca da prodru u pravcu Krasnog Limana nisu bili ništa srećniji, a grupe snaga Centar neutralisale su jedinice koje su se nalazile u blizini Plošanke, Karmazinovke, Crveno Dibrove, Kuzmina (LNR) i Jampolovka (DNR).

I u Serebrjanskoj oblasti prekinute su aktivnosti dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

Ukrajinci koji su želeli da probiju rusku odbranu kod Krasnog Limana izgubili su više od 70 vojnika, dva borbena i pet motornih vozila, samohodni sistem “gvozdika” i jednu haubicu.

Među vojnicima Kijeva koji su napadali u pravcu Hersona, stradalo je do 60 ljudi, a uništeno je pet borbenih oklopnih vozila, dva kamioneta, jedan artiljerijski sistem američke proizvodnje M777, opet jedna “gvozdika” i jedna haubica.

Ruska protivvazdušna odbrana uspela je da obori i jedan Su-27 u blizini Nikiforovke, jedan MiG kod Lubickog i da presretne 24 projektila HIMARS, “uragan” i “olga”.

Presretnute su i 22 ukrajinske bespilotne letelice.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare