10. Oktobra 2023.

Izrael testira novi koncept ratovanja: „Da, o tome se raspravlja, uspjeh bi mogao biti – munjevito!’

Franc-Štefan Gadi, stručnjak sa Instituta za strateške studije u Londonu, prokomentarisao je situaciju na Bliskom istoku.

U subotu ujutru su iz Pojasa Gaze pokrenuti iznenadni masovni napadi na Izrael, nakon čega je izraelski premijer Benjamin Netanjahu promptno reagovao saopštivši građanima: „Mi smo u ratu“.

Premijer najavljuje da će izraelska odmazda za smrtonosne napade Hamasa u subotu “promeniti Bliski istok”.

Ono sa čime će se Hamas suočiti biće okrutno i strašno“, rekao je Netanjahu u ponedeljak. Sa masovnim vazdušnim napadima koji su u toku u Pojasu Gaze, ministar odbrane je zapretio da će prekinuti snabdevanje strujom, hranom i gorivom uskom obalnom pojasu koji kontroliše Hamas.

Situaciju na Bliskom istoku je na platformi Ks prokomentarisao Franc-Štefan Gadi, istaknuti vojni analitičar i stručnjak sa Instituta za strateške studije u Londonu.

– Svaka vojna operacija koja bude pokrenuta u budućnosti će po prvi put testirati neke od osnovnih principa novog operativnog koncepta „Odlučujuća pobeda” Izraelskih odbrambenih snaga (ID), o kojem se naširoko raspravlja, rekao je on.

On je objasnio da je ID tokom proteklih godina razvio koncept „odlučne pobede“ („Odlučujuća pobeda“) kako bi munjevitom brzinom porazio difuzne terorističke armije raketnim mogućnostima. Uspeh ili neuspeh koncepta mogao bi da informiše druge vojske o nekim budućim ratovima, tvrdi Gejdi.

On je istakao da “odlučujuća pobeda” ima za cilj da skrati svaki rat brzim uništavanjem sposobnosti neprijatelja. Za ovo drugo potrebno je postići informacionu nadmoć, mapirati vojni sistem neprijatelja, što uključuje identifikaciju ključnih vođa, kretanja jedinica itd.

Gadi ističe da je ovaj operativni koncept zasnovan na manevru.

  • Reč je o tome da više nije reč o manevru u kome rezervisti dominiraju kao nekada, već o svojevrsnom miksu, koji čine dobro obučene aktivne jedinice koje integrišu niz sposobnosti na prvim linijama fronta, napisao je on.

„Odlučujuća pobeda“ nastala je zbog straha od širenja sistema utvrđenja duž granice, ali i zbog efikasnosti Gvozdene kupole, dok su obećanja novih tehnologija (pre svega veštačke inteligencije) u omogućavanju odlučujućih manevara bila potcenjena. , objašnjava on.

On dalje piše da je „odlučujuća pobeda“ izgrađena na istoj premisi kao i mnogi novi vojni operativni koncepti NATO-a izgrađeni oko operacija sa više domena – tj. de fakto operacije kombinovanog naoružanja koje podržava veštačka inteligencija sa disperzovanim snagama sa većom autonomijom primenom distribuirane precizne vatrene moći .

IDF je uspostavila jedinicu „Duh“ kao eksperimentalnu formaciju za testiranje nekih od predloga „Odlučne pobede“, piše Gejdi.

Jedinica Ghost bi trebalo da predstavlja budućnost Izraelskih odbrambenih snaga, barem u smislu buduće strukture snaga ID – od strane zagovornika novog operativnog koncepta.

S tim u vezi svakako je vredna pažnje činjenica da je komandant jedinice Duh poginuo na početku ove vojne kampanje, naglašava vojni analitičar.

– Iz različitih razloga, uključujući kašnjenja sa novim petogodišnjim programom TNUFA (Momentum) koji je pokrenut 2020. godine, sadašnje snage ID ne liče na viziju „odlučujuće pobede“. Međutim, neki njeni elementi se nalaze u svim jedinicama i organizacijama, kaže on.

Franc-Štefan Gadi objašnjava da je glavni problem sa ‘Odlučnom pobedom’ i svim drugim sličnim konceptima NATO-a – možda delimično ilustrovan terorom u Izraelu poslednjih dana.

Postizanje informacione superiornosti nad neprijateljem možda nije izvodljivo. A šta da radite ako neko vreme ne uspete da to postignete ili doživite potpuni poraz? Ceo koncept oko agilnijih disperzovanih formacija koje se mogu brzo rasporediti i koje primenjuju disperzovanu vatrenu moć (i efikasnije su) se ruši. Isto tako, propada plan da se sukobi okončaju „odlučnom pobedom“.

Na kraju, Gejdi zaključuje kakav epilog može proizaći iz takve situacije.

Mogli biste biti zaglavljeni u teškim uslovima na bojnom polju, koji povećavaju verovatnoću da se vaša akcija produži. Ovo je situacija za koju struktura vojnih snaga, a možda ni društvo u celini, uopšte nije spremna.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare