25. Maja 2023.

Izrael protiv Irana – snimci, prijetnje i nove bombe

Serija satelitskih snimaka radova na podzemnom kompleksu oko iranskog nuklearnog centra Natanc, još jednom, podigla je tenzije na relaciji Teheran – Tel Aviv, pa je šef izraelske vojske Joav Galant, indirektno, najavio da se njegove snage, posle serije sukoba sa Islamskim džihadom u Pojasu Gaze, spremaju za “glavni cilj”.

Izraelski dron

“Naš glavni cilj, za koji se spremamo, znatno je komplaksniji, komplikovaniji i značajniji”, rekao je Galant, pozirajući ispred besplotne letelice “ejtan”, dometa oko 7.400 kilometara.

“Ejtani”, ali i veći deo ostalog oružja koje bi moglo biti upotrebljeno u mogućem napadu na podzemni kompleks kod Natanca, uključujući i bombe GBU-39 koje su u aprilu postavljene na jurišne avione A-10 na Bliskom istoku, nedovoljno su snažni za napade na ovakve objekte.

Američki izvori su, nedugo zatim, obznanili novi pristup eventualnim napadima, pa je u Pentagonu, navodno, razmatran udar sa dve bombe GBU-57, koja može da probije bunkere ukopane 60 metara pod zemljom.

Prema analizama fotografija novog iranskog kompleksa, tuneli oko nuklearnog kompleksa Natanc nalaze se na dubini od 80 do 100 metara. Još od početka gradnje, pre dve decenije, Natanc je bio u centru kontroverzi vezanih za iranski nuklearni program, a administracija mlađeg Džordža Buša upisala je ovo postrojenje na spisak meta u slučaju vazdušnog napada SAD na Iran.

Bomba GBU-57

Američko ratno vazduhoplovstvo je, paralelno sa ovim spekulacijama, objavilo seriju novih fotografija ovih bombi za razbijanje bunkera.

Nedugo posle novih optužbi, šef iranskog nuklearnog programa Mohamad Eslami najavio je da je Teheran spreman za saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa “novim aktivnostima”.

“Islamska republika radi pod nadzorom IAEA i kada god bude pokrenula nove aktivnosti, koordinisaće se sa IAEA”, rekao je Eslami.

Katarska televizijska mreža Al Džazira je, istovremeno, objavila da je neimenovani iranski zvaničnik upozorio da bi eventualni izraelski napad pokrenuo regionalni sukob, optužujući Tel Aviv za generisanje nestabilnosti u regionu.

“Odgovor na izraelski napad na nuklearna postrojenja bio bi bez presedana”, rekao je iranski zvaničnik.

Manevri Hezbolaha u Libanu

Njegove reči usledile su svega nekoliko dana pošto je Hezbolah nedaleko od izraelske granice izveo vojne vežbe, koje su posmatrači ocenili “najvećim predstavljanjem vojne moći ove organizacije u nekoliko prethodnih godina”.

Hezbolah je predstavio dronove, teško naoružanje, protivavionske projektile i višecevne raketne bacače, kojima su, tokom manevara, raznesene izraelske zastave.

“Ukoliko napadnu, spremni smo za odgovor. Biće to crni dan kakav niste mogli da zamislite”, rekao je jedan od čelnika Hezbolaha, Hašem Safijedin.

Jednako oštre reči stigle su i iz Tel Aviva.

“Naši neprijatelji moraju da znaju da smo ispred njih. Daleko ispred”, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Iran protiv Izraela

Izraelski izvori tvrde da talas raketnih napada na Izrael, koji je usledio posle upada policije u džamiju Al Aksa u Jerusalimu, predstavlja pokazatelj nove strategije Irana – odnosno istovremenih udara na Izrael s više strana.

Tokom nedelje nasilja, projektili su na Izrael ispaljivani sa lokacija u Pojasu Gaze, iz Libana i Sirije, što je protumačeno “očiglednom koordinacijom” pripadnika Hamasa, Islamskog džihada i Hezbolaha iz Teherana.

Od Intifade do raketnih obračuna

Gotovo istovremeno, generalštab iranskih oružanih snaga, koji koordiniše akcije vojske i Revolucionarne garde, najavio je “seriju kriza bez presedana u istoriji, posle koje će Izrael prestati da postoji”.

Direktorat za vojnu bezbednost izraelskih oružanih snaga upozorio je političare da je zemlja bliže ratu nego miru, kao i da će tenzije, posle ramazana, nekako splasnuti.

“U ovoj fazi, Iranci nisu uspeli da krizu iz Iraka, Sirije, Libana, Pojasa Gaze i Zapadne obale prenesu na teritoriju Izraela, ali je izvesno da će nastaviti da pokušavaju”, tvrde izraelski obaveštajci.

Gotovo istovremeno, generalštab iranskih oružanih snaga, koji koordiniše akcije vojske i Revolucionarne garde, najavio je “seriju kriza bez presedana u istoriji posle koje će Izrael prestati da postoji”.

Uvežbavanje napada na Iran

Izraelski avioni F-35 uspeli su u nekoliko navrata početkom godine da neopaženo uđu u iranski vazdušni prostor tokom vežbe u kojoj su učestvovali dronovi i najmanje jedan tanker KC-48, javljaju izraelski mediji.

Izraelski F-35

Iranci nisu ni potvrdili ni demantovali taj izveštaj, ali su gotovo istovremeno počeli velike manevre bespilotnih letelica, tokom kojih je za 48 časova isprobano više od 150 dronova, te otvorili posebna skloništa na više od 50 lokacija u toj državi.

Iako to Teheran odlučno demantuje, vlasti u Izraelu ubeđene su da je izrada atomske bombe krajnji cilj iranskog nuklearnog programa, potkrepljujući tvrdnje stotinama kilograma dokumenata koje su agenti Mosada krajem januara 2018. ukrali iz tajnog centra u Teheranu.

Izrael, bar prema tvrdnjama Teherana, pokušava da napadima na naučnike zaustavi ili uspori razvoj nuklearnog programa. Poslednja žrtva ove kampanje bio je “mladi naučnik” koji je stradao u maju u napadu dronovima na vojni kompleks Parčin kod Teherana.

rts.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare