19. Aprila 2024.

Izrael napao Iran: Udari u gradu sa nuklearkom, nema oštećenja

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN.

Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika.

Opseg ciljeva nije preciziran, ali “nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12:30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ranije je poluzvanična novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule “eksplozije”.

Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi BBC.

Iranska agencija IRNA izveštava da su obustavljeni letovi iznad nekoliko gradova u zemlji.

Iran je danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Kako navodi AP, ostalo je nejasno da li je Iran bio pod napadom, ali su tenzije i dalje velike između Tel Aviva i Teherana nakon iranskog napada na Izrael od 13. aprila, u kojem je učestvovalo više od 300 dronova i raketa.

IRNA navodi da je PVO dejstvovao u nekoliko iranskih pokrajina, ne navodeći zbog čega.

Izrael je poručio da će se osvetiti za napad Irana, dok su saveznici Tel Aviva apelovali da ne uzvraća na napad kako se ne bi proširio konflikt.

Novinska agencija Tasnim prenela je da su iranska nuklearna postrojenja bezbedna i netaknuta.

Prethodno je neimenovani američki zvaničnik za CNN rekao da je Izrael  jutros izveo napad na teritoriju Irana, a da meta nije bila nuklearna.

Opseg ciljeva nije preciziran, ali “nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji”, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Poluzvanična novinska agencija Fars javila je da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule “eksplozije”.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci navodnih napada Izraela na Iran.

Na njima se vidi kako nebo svetli, verovatno od delovanja iranske protivvazdušne odbrane.
“BBC Persian” javlja da im je poslato nekoliko video snimaka koje su tokom noći snimili stanovnici centralne iranske provincije Isfahan, gde iranski državni mediji izveštavaju da su se čule eksplozije.
Na jednom snimku čuje se zvuk nečega što izgleda kao protivavionski top.

Podsetimo, Izrael je rano jutros napao Iran, ispalivši projektile na ovu državu, prenose svetski mediji.

Iranski mediji izveštavaju da su letovi iznad nekoliko gradova otkazani, prenosi AP. Napadnuti su ciljevi u blizini grada Isfahana, kod kojeg se nalaze nuklearna postrojenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare