8. Novembra 2023.

Izrael ima plan, sada ga je objasnio

Izraelski posleratni plan nije “stalna okupacija” Gaze, saopštio je Mark Regev, savetnik premijera Benjamina Netanjahua.

On je u izjavi za CNN rekao da Izrael razmatra nešto “fleksibilniju” varijantu, koja bi omogućila ulazak i izlazak po potrebi u enklavu, da bi se rešavale bezbednosne situacije i da se ne govori o eventualnoj stalnoj okupaciji Pojasa Gaze.

Na pitanje da prokomentariše Netanjahuovu izjavu američkim medijima u ponedeljak, da će Izrael imati “potpunu bezbednosnu odgovornost” u Gazi na “neodredjeni period” nakon završetka rata, Regev je rekao da treba praviti razliku između “bezbednosnog prisustva i političke kontrole”.

“Kada se ovo završi i pobedimo Hamas, ključno je da ponovo ne bude oživelog terorističkog elementa, oživelog Hamasa. Nema smisla da ovo radimo i samo se vratimo na početak”, rekao je Regev.

On je dodao da je potrebno da postoji izraelsko bezbednosno prisustvo, ali da to ne znači da će Izrael ponovo da okupira Gazu, ili da će da upravlja enklavom.

“Naprotiv, mi smo zainteresovani za uspostavljanje novih okvira, gde stanovnici Gaze mogu sami da organizuju svoju upravu, gde će biti prisutna međunarodna podrška za obnovu Gaze.Nadamo se da cemo moci da zaintresujemo zemlje, takođe i arapske države za rekonstrukciju demilitarizovane Gaze posle Hamasa”, naglasio je izraelski zvaničnik.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare