17. Februara 2023.

Iznenadićete se koliko su automobili “porasli” sa godinama

Iz generacije u generaciju automobili su “rasli” u svim pravcima, pa je danas pravi izazov parkirati savremena vozila na obeleženo parking mesto.

Osim što često popunjavaju prostor “od crte do crte”, sve je manje prostora za otvaranje vrata, ma koliko da su putnici i vozač vitki.

Pogledajte samo Volkswagen Golf, do prošle godine najprodavaniji model na evropskom tržištu. I dok je prva generacija merila 3,7 metara u dužinu i imala širinu od 1,61 metar, aktuelna osma je, verovali ili ne, 58 cm duža, skoro 10 cm viša i čak 18 cm šira.

Još zanimljivije je da je, upravo u Volkswagenovoj ponudi, model niže klase, Polo, veličinom i ponudom prostora prerastao starije generacije Golfa.

A Volkswagen u tome nije izuzetak. Na stranici carsized.com tako možete uporediti brojne modele različitih godišta i lično se uveriti kolike su razlike u dimenzijama.

U domenu limuzina srednje klase, uporedili smo Alfa Romeo 156, sada već kultni model, sa njegovim najnovijim naslednikom, modelom Giulia. Aktuelna limuzina je skoro 21 cm duža i 12 cm šira, a pritom je viša za upadljivih pet cm.

To je još očiglednije kada se upoređuju generacije popularnog potkompaktnog modela Renault Clio. Aktuelni model je sustigao nekadašnji Megane, pa je čak 16 cm širi i 28 cm duži od druge generacije.

Drugi sličan primer je aktuelni Peugeot 208, koji je “veći u svim pravcima” od nekada za broj više pozicioniranog 306.

Takođe, ovaj sajt vam omogućava i da uporedite dimenzije aktuelnih modela iz različitih segmenata.

U tom smislu, zanimljiva su poređenja ekstrema, poput Fiata 500 i Mercedesa GLS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare