7. Oktobra 2023.

Izliv mržnje prema Srbima u Poljici kod Zadra: Ćirilicu protjeruju i sa groblja

Starijoj Srpkinji koja je muževljevo ime na nadgrobnom spomeniku ispisala ćirilicom, stigao dopis lokalnog komunalnog preduzeća da mora da ukloni ćirilicu sa spomenika jer u opštini ne živi dovoljan broj Srba da bi mogla da koristi pismo nacionalne manjine, pišu “Novosti”.

Za 15 dana uklonite ćirilicu sa nadgrobne ploče, jer Srba u našoj opštini nema više od trećine od ukupnog broja stanovnika, obaveštenje je koje je stiglo jednoj starijoj Srpkinji u selu Poljica male dalmatinske opštine Vrsi kraj Zadra. Dopis je potpisao Zdenko Kojić, direktor Komunalnog preduzeća “Vrsi infrastruktura”, a upućen je 12. septembra.

Kako beogradske “Večernje novosti” saznaju, posle smrti supruga, ova Srpkinja mu je podigla spomenik, a njegovo ime i prezime ispisani su ćirilicom. I to je jedini takav spomenik, jer su na nadgrobnim pločama tu sahranjenih naših sunarodnika natpisi latinični budući da je to novo groblje u Poljici podignuto posle građanskog rata.

Tu se, inače, sahranjuju žitelji obe nacionalnosti, pa je prilikom nedavne sahrane člana porodice jednom Hrvatu navodno zasmetala ćirilica, te je presavio tabak i obratio se nadležnima. Srpkinja je sada u strahu da će joj komunalno preduzeće srušiti ćiriličnu nadgrobnu ploču, a kako saznajemo, preko posrednika je usmeno o svemu obavestila predstavnike Srpskog narodnog veća, ali i nadležne da će, navodno leći na grob i tako braniti spomenik od mogućeg rušenja.

Već u prvoj rečenici direktor Zdenko Kojić poziva se na član 12. Ustava Hrvatske da je zvanični jezik u državi hrvatski, a pismo latinica, kao i da se u pojedinim lokalnim sredinama mogu upotrebljavati i jezici nacionalnih manjina, pa i ćirilica. Ali, Kojić, opet pozivajući se na Ustav, navodi da manjina u tom slučaju moraju biti bar trećina stanovnika.

“Međutim, s obzirom na to da u našoj jedinici lokalne samouprave u opštini Vrsi nema trećine stanovništva koje ispunjava te uslove, a grobnica na kojoj ste ugravirali ćirilično pismo se nalazi u opštini Vrsi, dužni smo vas upozoriti da maknete sa nadgrobne ploče ćirilični natpis, te nas u roku od 15 dana obavestite o tome kako bismo izbegli dalje pravno postupanje”, navodi se u dopisu.

Na kraju je napisano da uprava groblja u Vrsima, koja je ujedno i uprava groblja u Poljici, dozvoljava samo upotrebu latiničnog pisma.

U odluci o grobljima na području opštine Vrsi detaljno su opisani svi uslovi koje moraju da ispunjavaju korisnici grobnih mesta, ali nema ni reči o latinici i ćirilici, niti o hrvatskom jeziku. Radi se o grobljima u Vrsima i susednoj Poljici, na kojima su sahranjeni i Srbi. O dopisu direktora Kojića nema ni reči na zvaničnim stranicama opštine, koje veoma detaljno prate rad svih službi u Vrsima.

Inače, ova opština je jedna od najmlađih u Hrvatskoj. Počela je sa radom 2007. godine, a u sastavu su joj Vrsi i Poljice. Prema poslednjem popisu, ima 2.030 stanovnika, a udaljena je 20 kilometara od Zadra. U samoj Poljici živi nešto više od 400 ljudi.

Tu je i pravoslavna crkva Rođenja Bogorodice Male Gospe, koja je izgrađena 1868. godine, a obnovljena pre dvadesetak godina. U Poljici gde je 1991. živelo 759 Hrvata i 272 Srba, nalazi se i staro groblje na kojem su pokopani mnogi Srbi iz tog kraja i kojima su natpisi na nadgrobnim spomenici ispisani ćirilicom, ali je ovo groblje odavno zapušteno i zaraslo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare