26. Aprila 2023.

Izgubljena japanska letjelica tokom slijetanja na mjesec: “Nestao je kontakt”

U istoriji su samo tri zemlje (odnosno svemirske agencije) izvele kontrolisano sletanje na Mesec – Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez i Kina. To su posljednjih godina pokušale i Indija ali i privatna izraelska kompanija, samo bez uspeha.

Kontrolori leta na Zemlji nisu nakon sletanja japanskog landera mogli ponovno da uspostave kontakt pa je letelica proglašena izgubljenom. Lander, nazvan Hakuto-R, izgradila je japanska kompanija Ispace, a lansiran je 11. decembra na raketi SpaceX-a. piše CNN.

Landeru je trebalo tri meseca da uđe u Mesečevu orbitu. Trebao je da sleti na naš prirodni satelit u 18:40. Otprilike 20 minuta nakon tog vremena izvršni direktor Ispace-a Takeši Hakamada saopštio je kako “nije potvrđeno uspešno sletanje”.

“Moramo pretpostaviti da nismo mogli dovršiti sletanje na površinu Meseca. Naši inženjeri i dalje pokušavaju da shvate šta se dogodilo”, kazao je i dodao da je njegov tim uspeo da prikupi podatke iz letelice sve do pokušaja sletanja, što je “veliko dostignuće” koje bi trebalo pomoći pri budućim misijama kompanije Ispace.

Rover Rashid težak 10 kg trebao je da istraži krater Atlas na severoistoku Meseca, navela je nedavno Evropska svemirska agencija (ESA)

“Rashid ima jednu kameru visoke rezolucije na prednjem delu i drugu na zadnjoj strani, kao i mikroskopsku kameru i kameru za termalno snimanje. Takođe nosi sondu za uzorkovanje”, rekla je ESA.

https://twitter.com/ispace_inc/status/1650506233575604227

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare