12. Maja 2023.

Izgleda da WhatsApp sluša šta radite i kada ga ne koristite

Izgleda kao da aplikacija za navodno enkriptovanu razmenu poruka ipak nije tako bezbedna kako predstavlja u svojoj politici korišćenja i privatnosti. Tokom proteklih nedelja više korisnika je prijavilo da WhatsApp, inače u vlasništvu kompanije Meta koja drži i mreže Facebook i Instagram, koristi mikrofon vašeg telefona u pozadini, odnosno drži ga uključenim i kada niste u aplikaciji.

Korporacija Google je poslednjih godina omogućila korisnicima Android operativnih sistema da lakše provere koje aplikacije imaju dozvole za pristup kamerama, mikrofonima, lokaciji i drugim privatnim podacima na uređajima, kao i da dozvole ili onemoguće takav pristup.

Osim toga, postoji i vremenska tabela korišćenja koja pokazuje da li je došlo do neovlašćenog pristupa ovim funkcijama, a uz to i softverski indikatori koji vas obaveštavaju kada se koriste mikrofon i kamera.

Twitter korisnik Foad Dabiri objavio je 6. maja da je WhatsApp koristio njegov mikrofon dok je on spavao, i uz to priložio skrinšot vremenske tabele kao dokaz, pitavši se šta se događa.

https://twitter.com/WhatsApp/status/1655989766431862785

WhatsApp svaljuje krivicu na Android

Na njegov tvit dva dana kasnije odgovorila je svojim tvitom kompanija WhatsApp rekavši da je to netačno i da veruju da je u pitanju greška na Android uređajima koji navodno pripisuju ove informacije njenoj kontrolnoj tabli privatnosti, te da su kontaktirali korporaciju Google kako bi problem otklonila.

„Korisnici imaju potpunu kontrolu podešavanja na svojim telefonima“tvrde iz WhatsAppa i dodaju da aplikacija ima pristup mikrofonu samo prilikom poziva i glasovnih poruka i da je komunikacija zaštićena enkripcijom od kraja do kraja, pa da čak niko iz WhatsApp ne može da je čuje.

Google je u međuvremenu, potvrdio da je u pitanju greška koja proizvodi netačne indikatore na kontrolnoj tabli za privatnost i dodao da rade na razvoju rešenja za problem, kažu iz kompanije u izjavi koju je preneo Engadget.

I dalje nije jasno ko je zaista kriv za ovo kršenje privatnosti, a neki od korisnika su prijavili da je to prestalo da se dešava nakon što su onemogućili pristup mirkofonu za WhatsApp i restartovanja svog uređaja.

Ostaje pitanje da li verovati velikim korporacijama koje žive od naših podataka ili je prosto vreme da pređete na neku drugu aplikaciju za dopisivanje (i svoj mikrofon i podatke ustupite nekoj drugoj velikoj korporaciji).

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare