12. Augusta 2023.

Izgleda da LK-99 ipak ne može da prenosi električnu energiju na sobnoj temperaturi

Nakon nedavnog naučnog otkrića da superprovodnik LK-99 prenosi električnu energiju na sobnoj temperaturi, nova istraživanja tvrde da on to ipak ne može

Materijal nazvan LK-99, za koga su korejski naučnici nedavno objavili da je superprovodnik koji može da prenosi električnu bez energetskih toplotnih gubitaka i to na sobnoj temperaturi, ipak ne deluje tako, bar prema novim istraživanjima, piše Popular Mechanics.

Naime, izgleda da LK-99 ipak ne može da prenosi energiju na sobnoj temperaturi, tvrde naučnici iz SAD, ali i iz Kine, odakle su takođe i naučni timovi koji su korejsko otkriće ranije potvrdili. Naučnici sada tvrde da ovaj materijal ipak nije superprovodnik, kao i da je na sobnoj temperaturi zapravo manje efikasan od bakra.

Dok većina materijala, posebno metala može postići nulti električni otpor (superprovodljivost) samo na temperaturama koje se približavaju apsolutnoj nuli, LK-99 je navodno izveo ovaj „poduhvat“ na sobnim temperaturama.

Međutim, kako sada tvrdi kineski centar za kvantne materijale ICKM, čije je tvrdnje na društvenim mrežama pomenuo i američki Univerzitet Merilend, LK-99 umesto superprovodljivosti, doživljava ono što je poznato kao feromagnetizam.

To je forma magnetizma u kom materijal u prisustvu spoljnjeg magneta i sam postaje magnet, tako što se njegovi elementarni magneti orijentišu u pravcu spoljnjeg polja.

Takva magnetna svojstva nažalost, zapravo ne sadrže nikakve nove zanimljive primene u stvarnom svetu. Ujedno, kako izgleda, to obara prethodne tvrdnje o otvaranju novog uzbudljivog naučnog poglavlja i tehnologiji uopšte. Ovaj primer pokazuje i kako se danas stvari u svetu odvijaju, te da očito ni naučnicima ne možemo verovati kada nešto tvrde. Sa tim u skladu, ne bi iznenadilo kada bismo u narednim danima videli „nova otkrića“ koja tvrde da LK-99 ipak ima svojstva superprovodljivosti.

Izvor: benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare