5. Septembra 2023.

Izetbegović pozvao islamske zemlje: Pomozite nam, Zapad u BiH radi u interesu Hrvata i Srba!

On je rekao i da se kroz istoriju Bosne i Hercegovine niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, već da su svi “Bosanci ili Bošnjaci različitih veroispovesti”.
Lider vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu za globalnu televiziju Al Arabiia pozvao je na jače uključivanje islamskih zemalja u BiH kako bi se savladao Zapad predvođen SAD, optužujući ga rada u interesu Hrvata i Srba.

“Zapad pomaže da se stvari reše dogovorom, kompromisom na našu štetu. Zato je potreban jači uticaj islamskih zemalja da se napravi balans. Islamske zemlje treba snažnije da stoje uz nas. Da pokažemo više brige”, rekao je Izetbegović. međunarodni arapski televizijski kanal koji finansira Saudijska Arabija.

On je dodao da je situacija u politici danas slična onoj iz rata kada je Zapad uveo embargo na oružje, zbog čega Bošnjaci nisu mogli da se brane.

Za najnoviji razvoj događaja optužio je američku administraciju koja, kako tvrdi, favorizuje srpsku stranu zbog rata u Ukrajini.

“Na prvom mestu su SAD koje žele da stabilizuju odnose na Balkanu favorizovanjem jakih na račun manjih naroda. Pre svega, ustupci Srbiji kako bi je odvukli od Rusije i Putina”, istakao je Izetbegović. out.

Izetbegovićeva stranka se nakon prošlih izbora našla van vlasti na državnom i entitetskom nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Njihove pozicije preuzeo je blok probacionističkih i građanskih partija koje su u koaliciji sa vodećim hrvatskim HDZ-om i srpskim SNSD-om.

Izetbegović ima teoriju da je u tome posredovala međunarodna zajednica na čelu sa SAD i visokim međunarodnim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

Odlučili su da de fakto skinu sa vlasti najjaču stranku bosanskih muslimana, da dovedu alternativu iz bošnjačkog korpusa koja će učiniti ustupke srpskoj i hrvatskoj strani koje su postale agresivne“, rekao je lider SDA.

Izetbegović je u intervjuu za Al Arabiju naveo i da je kroz istoriju u Bosni i Hercegovini nasilno uklanjana „crkva bosanska“ kako bi se svrstala uz Vatikan ili Vizantiju.

Tvrdi da je učenje crkve bosanske navodno bilo slično islamu, zbog čega se „islam dolaskom Turaka veoma proširio u Bosni i Hercegovini“.

On je rekao i da se na prostoru današnje Bosne i Hercegovine, kroz vjekovnu istoriju, niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, već da su svi “Bosanci ili Bošnjaci različitih vjera”. On je dodao da se to promenilo pod pritiscima i uticajima Hrvatske i Srbije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
lav
lav
2 mjeseci prije

Nepismen i priglup ,pa kako misli da mu svijet pomogne govoreci ovakve gluposti.