1. Januara 2023.

Izdato naređenje; Odmazda?

On je to učinio kako bi se suprotstavio pretnjama iz SAD i Južne Koreje, objavio je danas državni medij iz Pjongjanga.

Na važnom sastanku vladajuće Radničke partije, Kim je naznačio važnost potrebe da se pojača nuklearni arsenal i obezbedi “značajna vojna moć”, kako bi se odbranio suverenitet i teritorijalni integritet Severne Koreje, preneo je Rojters.

Kim je optužio Vašington i Seul da su organizovali “zaveru da se izoluje i uguši” Severna Koreja, nazivajući to “neviđenim u ljudskoj istoriji”.

On je dao zadatak da se napravi novi interkontinentalni balistički raketni sistem sa brzim odgovorom, navela je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Ovaj izveštaj došao je nekoliko časova nakon što je Severna Koreja ispalila balistički projektil kratkog dometa istočno od obale, u novogodišnjoj noći.

Predsednik Južne Koreje Jun Suk-jeol izjavio je danas da će Severna Koreja nastaviti da sprovodi stalne nuklearne i raketne provokacije a da južnokorejska vojska treba da odgovori jasnom odmazdom, saopštila je njegova kancelarija.

Severna Koreja ispalila je u subotu balističku raketu u Japansko more, što predstavlja drugu vojnu provokaciju u roku od dva dana, saopštili su predstavnici vojske Južne Koreje, preneo je Rojters.

Stručnjaci smatraju da je ta akcija odgovor Severne Koreje na uspešno testiranje svemirske rakete koje je 29. decembra izvela Južna Koreja, preneo je Jonhap.

Dan posle testiranja svemirske rakete, Severna Koreja je ispalila tri projektila kratkog dometa u Japansko more, navodi se u saopštenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare