23. Maja 2024.

Izbori u Britaniji: Sunak najavljuje borbu za svaki glas, laburisti obećavaju povratak stabilnosti

Britanski premijer Riši Sunak raspisao je opšte izbore za 4. jul. Odluka je doneta neposredno pošto je rano jutros saopšteno da je inflacija u Velikoj Britaniji pala na 2,3 odsto što je veoma blizu ciljnoj inflatornoj stopi od dva procenta, koju je ustanovila Engleska centralna banka.

Izbori u Britaniji – Sunak najavljuje borbu za svaki glas, laburisti obećavaju povratak stabilnosti

Ekonomisti očekuju da će inflacija narednog meseca dodatno pasti na 2.1 odsto, te se predviđa i prvo smanjivanje kamatnih stopa od početka pandemije.

Britanski premijer rekao je novinarima ispred ulice Dauning broj 10 da je od kralja Čarlsa zatražio i dobio pristanak da raspusti parlament 30. maja.

Osvrnuo se na svoj mandat ministra finansija u vladi Borisa Džonsona, kao i na svoj mandat predsednika Vlade, ističući da je “ponosan radom svog kabineta”.

Sunak je odluku o izborima saopštio tokom jakog pljuska

Kada je Sunak preuzeo premijersku fotelju od Liz Tras, koja se na tom položaju nalazila rekordno kratka trideset četiri dana, inflacija u Britaniji prelazila je 17 odsto, osnovna kamatna stopa podizana je svakih mesec dana, a budžet prethodnog kabineta beležio je deficit od četrdeset osam milijarde funti.

Zato analitičari ukazuju da Sunak, koji je ionako morao da izbore raspiše do kraja godine, nastoji da kapitalizuje najnovije ekonomske uspehe svoje vlade ne bi li umanjio prednost laburista od preko dvadeset odsto prema svima ispitivanjima javnog mnjenja.

Ipak, dobar deo konzervativnih poslanika negoduje zbog današnje odluke smatrajući je ishitrenom.

Sam Sunak obećao je da će se njegova stranka, koja je poslednjih meseci zabeležila čitav niz gubitaka kako na prevremenim izborima u nekoliko izbornih jedinica, tako i na lokalnim izborima u Engleskoj i Velsu, “tući za svaki glas”.

Sunak je osim ekonomskih uspeha i činjenice da u ovim trenutku Britanija beleži brži privredni rast od SAD, Nemačke i Japana, pomenuo i nedavno usvojeni zakon, kojim je otvoren put za deportaciju ilegalnih imigranata u Ruandu gde će čekati pozitivnu ili negativnu odluku o azilu.

On je optužio opozicione laburiste da “nemaju plan” za rukovođenje zemljom, ističući da je jasno da ga njegova vlada ima.

No, izveštači, ali i građani su, mnogo više od premijerovih reči, zapamtili olujnu kišu, koja je pratila njegov govor, kao i buku i glasnu muziku pesme “Stvari mogu samo da se poprave”, koja se orila sa obližnjeg protesta laburista.

Društvene mreže usijane su od komentara na račun premijera, koji se u rezidenciju u ulici Dauning vratio kao „pokisao miš“.

Starmer kao državnik

Za razliku od Sunaka, lider laburista se Kir Starmer se nije nosio sa olujom.

Obratio se sledbenicima, ali i naciji, u državničkom tonu, sa podijuma pored koga se vijorila državna zastava i videla samo jedna reč – promena, koja će nedvosmisleno biti i slogan kampanje te stranke.

Kir Starmer

Starmer je od nacije zatražio glas za laburiste.

Podsetivši na svoju karijeru državnog tužioca, Starmer je istakao da ga je želja da “služi narodu” navela da se iz kancelarije državnog tužioca okrene politici.

“Zemlja pre stranke” je slogan, koji je lider opozicije ponovio više puta.

Starmer je obećao “povratak stabilnosti” posle “godina haosa”.

On je ocenio da je zemlja „ranjiva i nestabilna“ sa Sunakovom vladom.

Liberaldemokrate žele kraj “užasnoj” Sunakovoj vladi

Lider liberaldemokrata Ed Dejvi nagasio je da su izbori “prilika da se rešimo užasne konzervativne vlade i pokrenemo promene za kojima narod vapi”.

“Državno zdravstvo je na kolenima, hipotekarni krediti i kirije rastu svakog meseca za nekoliko stotina funti, a vodovodna preduzeća nekažnjeno izbacuju kanalizaciju u naše reke i na naše plaže”, rekao je Dejvi.

Liberaldemokrate su i najveći pobednici nedavnih lokalnih izbora u Engleskoj, jer su im se razočarani glasači konzervativaca, kao i neodlučni birači, masovno okrenuli.

Škotska pozdravlja izbore

Novi prvi ministar Škotske i lider SNP-a Džon Svini pozdravlja raspisivanje izbora, ističući da su oni „prilika da se rešimo torijevske vlade i Škotskoj damo prioritet“.

“Poslednji čin nepoštovanja prema Škotskoj, torijevska vlada napravila je raspisivanjem izbora u jeku letnjeg školskog raspusta u Škotskoj”, ocenjuje Svini.

Reagovanja u Severnoj Irskoj

Prva ministarka Severne Irske iz republikanskog Šin fejna Mišel O’Nil ocenjuje da je Sunakova vlada bila „katastrofa od početka do kraja“.

Ona smatra da su izbori prilika da birači pokažu da žele da se odluke donose „u Irskoj, a ne u Londonu“.

Lider Demokratske partije unionista Gavin Robinson smatra da Sunakova vlada „već neko vreme gubi zamajac“.

Reformisti vide Starmagedon

Vođa nove Reformističke stranke, koja mahom okuplja bivši UKIP Najdžela Faraža i krajnje desno orijentisane bivše konzervativce, ocenjuje da je politika Sunakove vlade „slomila Britaniju“, a da sa laburistima „dolazi Starmagedon“, te da su reformisti jedini, koji mogu da „spasu zemlju“.

Sunakov gambit

Analitičari primećuju da je premijer Sunak odlučio da sazove izbore tokom leta, kako bi izbegao potencijalno loše ekonomske vesti, koje se mogu očekivati na jesen.

Većina stručnjaka smatra da je na laburističkoj stranci “da izgubi izbore” tj. da skoro izvesnu pobedu laburista mogu da dovedu u pitanje samo oni sami, a ne konzervativci.

Iako im ispitivanja javnog mnjenja daju ogromnu prednost, laburisti su oprezni, jer su mnogi stručnjaci posle nedavnih lokalnih izbora u Engleskoj i Velsu ukazivali da ti rezultati ukazuju da, da su istoga dana održani opšti izbori, niko ne bi imao parlamentarnu većinu.

Međutim, s obzirom na slabu poziciju škotskih nacionalista, koji se nose sa nizom skandala, laburisti mogu da očekuju infuziju tridesetak poslanika iz severne regije, te se ulazak sera Kira Starmera u ulicu Dauning 5. jula čini skoro izvesnim.

U svakom slučaju, Britaniju čeka šest nedelja uzavrele i bespoštedne predizborne kampanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare