8. Oktobra 2023.

Izbori u Bavarskoj i Hesenu: Čeka li Šolca novi udarac?

U Njemačkoj se danas održavaju izbori u pokrajinama Bavarska i Hesen, na kojima se očekuje da će pobjedu odnijeti konzervativci, što će zadati još jedan udarac koaliciji lijevog centra kancelara Olafa Šolca, prenose njemački mediji.

Najnovije ankete u Bavarskoj pokazuju da CSU, sestrinska stranka demohrišćana, ima 36-37 odsto podrške, što bi bio najgori rezultat te stranke posljednjih decenija, ali će joj omogućiti da nastavi da upravlja pokrajinom, prenio je Reuters.

U predizbornoj kampanji glavne su bile nacionalne teme – migracija, cijena zelene tranzicije i ekonomska stagnacija u Njemačkoj, prenio je Reuters. “Vladajuća koalicija mora da računa na gubitke. Slobodne demokrate (FDP) moraju da računaju da ispadnu iz oba pokrajinska parlamenta, što bi moglo da unese veće tenzije u koaliciju”, rekao je politikolog sa Univerziteta u Diseldorfu Stefan Maršal.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su četiri od pet građana Njemačke nezadovoljna radom Šolcove vlade, što je njen najniži rejting od decembra 2021. godine, prenio je Tanjug.

Foto: Tanjug

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare