2. Decembra 2023.

Izbjegnuta nuklearna katastrofa? Elektrana Zaporožje dobila struju

Dok Kijev saopštava da je nestanak struje mogao da dovede do nuklearne katastrofe, Rosatom i IAEA dogovorile konsultacije o Zaporožju

Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo je priključena na električnu mrežu, nakon što je otklonjen kvar na ukrajinskom vodu.

Prema saopštenju koje je ukrajinsko Ministarstvo energetike objavilo na Telegramu, jedan vod do elektrane je prekinut u petak, dok je poslednji, od 750 KW, koji ide sa teritorije koju kontroliše Kijev, bio prekinut rano jutros.

“Ovo je osmi nestanak struje koji se dogodio u elektrani u Zaporožju i koji je mogao da dovede do nuklearne katastrofe”, navedeno je u saopštenju Kijeva.

Ministarstvo dodaje da je nakon gubitka priključka na mrežu elektrana uključila 20 rezervnih generatora za snabdevanje električnom energijom, a da su ukrajinski stručnjaci popravili vod od 750 KW, koji sada ponovo snabdeva elektranu strujom.

U međuvremenu, generalni direktor ruske državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačov i šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dogovorili su se da u periodu od januara do februara održe sveobuhvatne konsultacije o najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, prenose “RIA Novosti”.

“Fokus je bio na pitanjima koja se odnose na obezbeđivanje nuklearne sigurnosti nuklearke Zaporožje. Konkretno, razgovarano je o radu misije IAEA u elektrani i predstojećoj rotaciji eksperata Agencije koja je zakazana za 5. decembar”, dodaje se u saopštenju.

Lihačov je rekao da je Rosatom spreman da nastavi zajednički rad u toj oblasti i da podržava korišćenje nuklearne energije u civilne svrhe.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje elektrane, a IAEA je u više navrata saopštavala da je potrebno stvaranje sigurnosne zone oko nuklearke.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare