30. Marta 2023.

Izabran novi predsjednik SANU

Knežević je astronomiju diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.Smatraju ga u svetu se zajednog od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru, a na predlog italijanskih astronoma asteroid 3900 Knežević je nazvan po njemu.Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. do 2014. godine je bio njen direktor.

Predsednik SANU bira se na četiri godine između redovnih članova Akademije.Glasanje je tajno, a osim predsednika SANU, istovremeno se biraju i dva potpredsednika i sekretar, ali to glasanje je odvojeno.Pobeđuje kandidat koji dobije većinu od ukupnog broja svih članova SANU u radnom sastavu.

Zoran Knežević izabran za novog predsjednika SANU - Glas Srpske

Za potpredsednika SANU za prirodne nauke izabran je Zoran Popović sa 71 glasom, nasuprot 36 glasova za Miodraga Mateljevića, dok je potpredsednik za društvene i humanističke nauke postao Miodrag Marković sa 71 glasom, pošto je Slavenko Terzić dobio 35 glasa.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare