10. Jula 2023.

Iz Ukrajine Njemačkoj: “Idite dođavola”

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik regaovao je na izjavu Ralfa Stegnera.

Inače, poslanik Bundestaga Ralf Štegner je kritikovao odluku SAD da isporuče Kijevu kasetnu municiju, ističući da bi njihova upotreba mogla dovesti do smrti civila

Nekadašnji ambasador Ukrajine u Nemačkoj i zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Meljnik poručio je Štegneru i drugim nemačkim političarima koji su kritikovali isporuku kasetne municije Ukrajini da “idu dođavola”.

Meljnik je na taj način reagovao na njegovu izjavu kojom je kritikovao odluku SAD da isporuče Kijevu kasetnu municiju, ističući da bi njihova upotreba mogla dovesti do smrti civila.

“Idite dođavola sa svojim savetima, gospodine Ralf Stegner i ostali. Nemate pojma o čemu pričate”, napisao je on na Tviteru.

Naime, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan saopštio je ranije da su “SAD odlučile da prebace kasetnu municiju u Ukrajinu”, čijoj se upotrebi UN protive.

On je takođe napomenuo da je Kijev Vašingtonu dao pismene garancije za minimiziranje rizika za civile prilikom upotrebe ove vrste municije.

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da ako SAD odluče da Ukrajini obezbede kasetnu municiju (koja je zabranjena u više od 100 zemalja) zbog pretnje koju predstavlja po civile, odlučile bi se za modernije tipove.

“Bombe čije slanje razmatramo ne uključuju starije varijante kod kojih je nivo neaktivacije eksploziva veći od 2,35 odsto”, rekao je on, dodajući da će Pentagon “pažljivo birati one sa nižim stopama” za koje ima nedavne podatke testiranja.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je odluka SAD da isporuče kijevskom režimu kasetnu municiju manifestacija agresivnog kursa usmerenog na produženje sukoba u Ukrajini.

Ona je istakla da će Vašington isporukom kasetne municije Ukrajini “zapravo biti saučesnik u miniranju teritorije i da će u potpunosti deliti odgovornost za poginule od eksplozija, uključujući rusku i ukrajinsku decu”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare