9. Decembra 2023.

Italijansko opersko pjevanje dobilo status kulturnog nasleđa Uneska

Italijansko opersko pevanje uvršćeno je na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Kako pišu strani mediji, UNESCO opisuje umetničku formu kao “sredstvo slobodnog izražavanja” s kulturnom vrednošću priznatom na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Inače, italijanska opera debitovala je u kasnm 16. veku u Firenci i stvorila mnoge svetski poznate operske pevače, od Klaudija Monteverdija i Antonija Vivaldija do Rosinija i Đuzepea Verdija.

Iz UNESCO-a su saopštili da je italijansko opersko pevanje dobilo mesto na popisu nematerijalne kulturne baštine, pridružujući se drugim italijanskim praksama poput umetnosti izrade pice.

“Italijansko opersko pevanje je fiziološki kontrolisan način pevanja koji povećava nosivost glasa u akustičnim prostorima kao što su pozorišta, amfiteatri, arene i crkve. Izvode je osobe svih polova, povezana je sa specifičnim izrazima lica i gestilkulacijama tela i uključuje kombinaciju muzike, drame, glume i inscenacije”, opisali su.

Italijanski ministar kulture Genaro Sangiuliano je za medije rekao da je odluka istorijsko i veliko priznanje bel kantu, takozvanom prelepom pevanju.

Prvom operom u Italiji smatra se “Dafne” Jakopa Perija, izvedena u Firenci 1598. godine za dvor porodice Medići. Đuzepe Verdi smatra se najvećim italijanskim kompozitorom 19. veka, koji je najpoznatiji po delima “Rigoletta”, “La Traviata” i “Otello”.

Ostali italijanski običaji koji imaju mesto na popisu nematerijalne kulturne baštine uključuju sardinsko tenorsko pevanje, umetnost mediteranske ishrane i umetnost staklenih perli. Pokušaj da se talijanska espresso kafa uvrsti na popis prošle godine odbila je italijanska komisija UNESCO-a.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare