25. Jula 2023.

Italijanski senat je pokrenuo proces oduzimanja titule “Vitez Republike” Josipu Brozu Titu

Italijanski Senat namjerava da oduzme titulu “Viteza velikog krsta” Josipu Brozu Titu, komunističkom lideru SFRJ, zbog, kako se navodi, zločina nad Italijanima.

Odbor za kulturu Senata odobrio je dnevni red u kome se nalazi prijedlog za opoziv titule Brozu.

List “Il primato nacional” navodi da partija Braća Italije zahtijeva od Vlade da opozove najvišu počast koju je Italija dodijelila “jugoslavenskom diktatoru”.

Predviđena je da mogućnost oduzimanja titule svima koji su krivi za zločine protiv čovječnosti.

Iako italijanski zakon o osnivanju “Viteškog reda Republike” ne predviđa otkazivanje počasti preminulim osobama, usvajanjem prijedloga novog zakona moći će se izmijeniti određeni paragraf, tako da bude oduzeta titula, kako se navodi u tekstu, “jugoslavenskom krvniku čije su ruke umrljane krvlju Italijana”.

“Istorijski zahtjev za opozivom počasti dodijeljene jugoslavenskom diktatoru Josipu Brozu Titu, koji su podnijeli članovi porodica žrtava Titovog masakra – istarskih, riječkih i dalmatinskih prognanika- konačno je stavljen na dnevni red”, navodi senator Roberto Menija iz partije Braća Italije.

Braća Italije smatraju da je Tito odgovoran za “istrebljenje hiljada Italijana u masovnim grobnicama, što je prethodilo egzodusu 350.000 Istrana, Riječana i Dalmatinaca, kao i za pokolj hiljada drugih protivnika režima u bivšoj Jugoslaviji”.

Kako se navodi u listu “Il primato nacional”, ove činjenice utvrđene su nedavnim istraživanjima u Sloveniji, koja su potvrdila postojanje 750 masovnih grobnica i najmanje 100.000 ubijenih.

U tekstu se napominje da , osim Tita, ima još “krvnika” koji nezasluženo nose italijanska priznanja poput nekadašnjeg rumunskog diktatora Čaušeskua i kongoanskog diktatora Sese Seke Mobutua.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Ratko
Ratko
8 mjeseci prije

Da su Srbi normalni i da malo razmišljaju glavom ovaj bi odavno bio na nekoj deponiji smeća, a ne u kući cvijeća, kriv je za smrt većeg broja Srba nego Hitler!!!