11. Januara 2023.

Italijani “bacili rukavicu u lice” Hrvatu: Najjači automobil

Bilo je to sredinom 2021. godine kada je italijanska kompanija Automobili Estrema predstavila svoj automobil.

Atraktivna Fulminea je odmah izazvala interesovanje jer je snagom većom od 2.000 KS odmah svrgnula Pininfarinu Batistu sa trona najjačeg italijanskog automobila, a potom automatski bacila rukavicu i Rimcu u lice.

Foto: Automobili Estrema

Istovremeno, Estrema ih je iznenadio podatkom da je ovaj automobil težak samo tonu i po, znatno manje od teškaške Nevere. Pored tehnologije čvrstih baterija sa većom gustinom skladištenja energije, pominje se domet veći od 500 km.

Sada proizvođač najavljuje novi proboj, koji osvaja titulu najbržeg električnog automobila na Nirburgringu. Obaranje rekorda najavljeno je za jun, otprilike u vreme kada bi na stazi trebalo da se nađe i Nevera. Do tada prikupljaju donacije, a cilj im je da prikupe skoro 100.000 evra.

U trenutku pisanja ovog teksta, oni su od 40 donatora dostigli nešto više od 10.000 evra. Planiraju da snime dokumentarni film od devet epizoda koji će pratiti nastanak automobila, kao i pokušaj obaranja rekorda staze. Istovremeno su naglasili da postoji rizik od kašnjenja u razvoju automobila, ali i od pokušaja da se obori sam rekord.

Prve isporuke trebalo bi da počnu ove godine, po ceni od dva miliona evra. Italijani pominju nešto konzervativnije nastupe u odnosu na Rimca i Neveru. Pored manjeg dometa, maksimum je 320 km/h, koji se postiže za samo 10 sekundi, a ubrzanje do 100 km/h traje 2 sekunde.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare