21. Septembra 2023.

Italija tuži Austriju: Nasilje i politička arogancija

Italijanska vlada tužiće Austriju pred sudom EU zbog blokiranja prelaza Brener na granici dve zemlje, izjavio je zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini.

On je rekao da taj čin Austrije predstavlja “akt nasilja i političke arogancije”, preneo je Euractiv.

Salvini je osudio Austriju zbog blokiranja putovanja italijanskih prevoznika preko austrijske teritorije i zbog toga što je nedavno najavila granične kontrole na granici sa Italijom da bi sprečila prelazak ilegalnih migranata koji su poslednjih sedmica u sve većem broju pristizali na italijanske obale.

Posle četiri godine nereagovanja Evropske komisije (EK), Italija je odlučila da formalno aktivira proceduru koja daje pravo državi članici EU da pokrene tužbu pred Evropskim sudom pravde protiv država članica zbog kršenja zakona Unije, naveo je Salvini, napominjući da je EK trebalo da pokrene tu proceduru.

Salvini je istakao da Italija u ovom trenutku veruje u pravdu Evropskog suda.

Podsetio je da je Austrija uvela restrikcije navodno zbog ekoloških razloga, ali tvrdi da zaštita životne sredine nije uopšte u pitanju, već da je reč o nelojalnoj austrijskoj konkurenciji prema italijanskim i nemačkim preduzetnicima i prevoznicima i celom evropskom kontinentu.

Prelaz Brener je jedno od glavnih čvorišta izmedju južne i severne Evrope, a austrijsko blokiranje granice kritikovala je i susedna Nemačka koja je takodje kažnjena zbog ograničenja koja su nametnuta transportu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare