29. Maja 2024.

Italija protiv ideje da se Kijevu dozvoli da Rusiju bombarduje zapadnim oružjem

Predlog šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da se Ukrajini dozvoli da napadne rusku teritoriju zapadnim oružjem ne odražava stav Italije.

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani istakao je da se Rim protivi upotrebi italijanskog oružja van Ukrajine, a ministar saobraćaja Mateo Salvini nazvao je Borelja „bacačem bombe“, a njegove reči „zabludnim“, piše „Euroaktiv”.

Zamenici premijera italijanskog premijera Tajani i Salvini ponovo su naglasili da Boreljeva izjava o ukrajinskom sukobu nije stav Italije.

Ranije je Žozep Borel podržao predlog generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ukinu ograničenja na Kijevu upotrebu zapadnog oružja za napade na rusku teritoriju.

„Naš stav je vrlo jasan: nećemo slati italijanske trupe u rat i nećemo dozvoliti upotrebu italijanskog oružja van Ukrajine“, naglasio je ministar spoljnih poslova Tajani.

Prema njegovim rečima to su uslovi sporazuma zaključenih sa Kijevom a Rim pomno prati njihovo poštovanje. Tajani je takođe  ukazao da se Italija zalaže za smanjenje tenzija na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Ministar saobraćaja Mateo Salvini još oštrije je osudio izjavu Borelja nazvavši ga „bacačem bombe“ a njegove reči „zabludnim“.

„On želi da se oružje koje smo poslali za odbranu Ukrajine koristi za napad, bombardovanje i ubijanje na ruskoj teritoriji. On ne govori u moje ime i ne u ime naroda Italije“, rekao je Salvini.  

Politika.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare