10. Septembra 2023.

Italija nakon protesta „pomilovala dizele“ na godinu dana

Vlada Republike Italije je odložila primenu plana koji je spremljen za severozapadni region zemlje Pijemont, stvoren s ciljem da ograniči upotrebu starijih dizel automobila. Odlaganje predviđa godinu dana, i usledilo je nakon protesta vozača. Planom je predviđena zabranu starijih dizel automobila u gradovima, i to za obdanice tokom radne nedelje, piše Reuters. Kako prenosi Corriere della Sera, ta mera će uticati na više od 600 hiljada vlasnika automobila.

Zabrana je trebalo da se odnosi na dizel automobile sa standardom emisije Euro 5, i onim manje restriktivnim, kao i na gradove sa više od 10 hiljada stanovnika. Trebalo je da stupi na snagu 15. septembra, ali je italijanski ministar životne sredine Gilberto Piketo Fratin najavio da će ta mera moći da stupi na snagu tek početkom oktobra sledeće godine.

On je dodao da će se to odnositi samo na gradove koji imaju preko 30 hiljada žitelja. „Vlada je intervenisala da bi sprečila društvenu i ekonomsku krizu za porodice i za preduzeća“, rekao je pomenuti ministar.

Pijemont, čiji je glavni grad Torino, jedno je od najzagađenijih područja u Evropi. Plan lokalne vlade da ograniči upotrebu starijih dizel automobila delimično je podstaknut pritiskom Evropske unije, piše Reuters. Fratin je rekao da je vlada naložila reviziju regionalnih planova za smanjenje zagađenja, tokom koje će planirana ograničenja za starije dizel automobile biti privremeno suspendovana. On je dodao da je ovaj postupak u skladu sa pravilima EU.

Odlaganje primene ograničenja, po Reutersovoj objavi, je još jedan primer opreznog pristupa ekološkim pitanjima a koji promoviše premijerka Italije Đorđija Meloni, kao predtavnica desnice. Italija nije usamljena u ovom smislu, pa tako postoji ceo blok država koje su članice EU, a koje se zalažu za odlaganje primene normativa Euro 7.

Tokom sastanka sa nemačkim kolegom Folkerom Vizingom i naknadnog sastanka sa predstavnicima evropskog automobilskog sektora u Minhenu, češki ministar saobraćaja Martin Kupka složio se o neophodnosti produženja perioda uvođenja predstojećeg standarda za emisiju Euro 7. Kupka je češkim novinarima u Minhenu rekao da je važno zadržati trenutne granice emisije izduvnih gasova na nivou aktuelnog standarda Euro 6.

Evropski proizvođači automobila protive se predloženom standardu za emisiju izduvnih gasova, govoreći da je preskup, prenagljen i nepotreban. Prema njihovim rečima, primena istog bi bila povezana s velikim dodatnim troškovima, a ovaj potrošen novac mogao bi da izostane u predstojećem prelasku na proizvodnju električnih automobila.

Evropska komisija kaže da su potrebna stroga pravila kako bi se smanjile štetne emisije i izbeglo ponavljanje skandala oko testiranja emisija sa kojim se suočava proizvođač automobila Volkswagen.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare