Jutros ste pojeli krišku hleba za doručak? Onda ste uneli više soli u svoj organizam nego da ste pojeli celu kesicu čipsa. U poređenju s kesicom gotovog slanog čipsa, jedna kriška hleba obično je slanija i glavni je izvor soli u prosečnoj ishrani. Istraživači iz grupe Action on Salt sa Univerziteta Queen Mary u Londonu procenili su 242 isečena kruha pronađena u britanskim supermarketima. Tri četvrtine njih imalo je isto ili više soli od paketa čipsa od 25 grama, prenosi Metro.
Pokretači kampanje iz akcijske grupe žele da vlada uvede obavezne ciljeve smanjenja unosa soli – sistem koji već postoji u drugim zemljama. Nadaju se da će to smanjiti broj smrtnih slučajeva od moždanog udara i srčanih bolesti. Grejem MekGregor, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu Queen Mary i predsjedavajući u Action on Salt, rekao je: ‘Smanjenje soli je najisplativija mera za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara i srčanih bolesti’, prenosi večernji.hr.
Iako je većina hlebova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 g, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosečnog sadržaja soli u hlebu za šest odsto uklonilo bi 926 tona soli iz ishrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu s 40 paketa čipsa.
Nova.rs