1. Marta 2023.

Istraživanje pokazuje da miris tijela otkriva da li je muškarac slobodan ili u vezi

Od našeg zdravlja do kompatibilnosti s nekim, naš miris može mnogo toga reći o nama. Prema novoj studiji, žene zapravo mogu otkriti da li je muškarac slobodan ili u vezi na osnovu tjelesnog mirisa muškarca.

Nivo testosterona otkriva da li je muškarac slobodan ili u vezi…

To je zbog nivoa testosterona, koji je viši kod slobodnih muškaraca, nego kod muškaraca s partnerkama. Prema prethodnim istraživanjima, nivo testosterona kod muškaraca je niži, kada su u predanim vezama. Međutim, muškarci koji su sami i nisu u vezi imaju veći testosteron, koji dokazano utiče na jačinu njihovog tjelesnog mirisa. Žene mogu odrediti obje ove stvari čulom mirisa.

Miris tijela odlučuje o privlačnosti

Ljudi se ne oslanjaju samo na vizuelne znakove, da bi procijenili prikladnost potencijalnog partnera, već i donose odluke koristeći svoj njuh. Konkretno, miris tijela potencijalnog partnera procjenjuje se našim čulom mirisa i nečiji miris tijela, može signalizirati fizičko zdravlje i genetsku kompatibilnost s potencijalnim partnerom, a miris tijela odlučuje o privlačnosti partnera.

Rezultati istraživanja

Da bi sproveli studiju, istraživači su zamolili muškarce, od kojih je polovina slobodnih, a druga polovina u vezama, da obuku običnu bijelu majicu i učestvuju u dovoljno umjerenim vježbama, kako bi se znoj rasporedio po majici. Nakon toga, odjevni predmeti su doneseni ženama, od kojih je svaka zamoljena da udahne miris majica i uporedi miris sa fotografijom muškarca, koji je nosio tu majicu.

“U skladu s našom hipotezom, miris tijela muškaraca koji su slobodni, ocijenjeno je da miriše jače od muškaraca koji su u vezi. Takođe smo otkrili da su lica slobodnih muškaraca, ocijenjena kao muževnija od lica muškaraca koji su u vezi”, poručuju istraživači.

Izvor: mymodernmet.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare