30. Juna 2023.

Istraživanje dalo odgovor: Zbog čega se najviše radujemo prvoj jutarnjoj kafi?

Ako ne možete da zamislite početak dana bez šoljice kafe, onda će vas ovaj tekst i te kako zanimati.

Za mnoge ljude ispijanje jutarnje kafe deo je svakodnevne rutine. Ako čim ustanete kuvate kafu, ovo je tekst samo za vas.

U trenutku kada počnete da razmišljate o prvoj jutarnjoj šoljici kafe, endokrini sistem stvara i oslobađa dopamin poznat kao hormon zadovoljstva. Počinjete da se dobro osećate čak i od samog saznanja da ćete uskoro popiti šolju omiljenog napitka.

Prema pisanju magazina Journal of Social Science Information, priprema kafe ili odlazak do omiljenog kafića radnje su koje otpuštaju još više dopamina u organizam.

S druge strane, prema pisanju magazina American Chemical Society, i aroma kafe veoma je važna. Probuditi se i pomirisati kafu, deluje puput samog ispijanja ovog napitka.

Telo brzo apsorbuje kofein i potrebno mu je samo nekoliko minuta da dođe do mozga. U mozgu kofein se veže za deo neurona koji privlače hormon od kojeg nam se spava, i zato se uz kafu brzo rasanimo. Ovakvo dejstvo ima samo jutarnja doza kafe, istraživanja su pokazala da svaka naredna šoljica neće imati isti učinak kao prva jutarnja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare