Sveta Petka proslavlja se 27. oktobr i krsna slava je mnogih porodica u Srbiji, šesta po redu po broju svečara.
Sveta Petka je ujedno i zaštitnica svih žena, bolesnih i siromašnih, i jedna od najbitnijih svetica srpskog porekla, u Bugarskoj i Grčkoj poznata i kao Paraskeva.
Žito je neophodan deo slavske trpeze, pa ukoliko će se naći i na vašem mediju, evo najboljeg recepta za pripremu.
– 350 g žita
– 350 g mlevenih oraha
– 300 g šećera
– 1 kašičica vanilinog šećera
– 1 kašičica rendanog muskatnog oraščića
– 1/2 kašičice cimeta
Recept za najbolje slavsko žito:
Kako biste napravili slavsko žito, prvo ga očistite i isperite pod mlazom vode. Sipajte u lonac i prelijte vodom, pa pustite da proključa i ostavite da vri par minuta. Nakon toga prospite vodu od kuvanja i sipajte opet čistu, hladnu vodu, pa sve ponovite istim postupkom četiri puta, kako bi se voda razbistrila.
Nakon što voda poslednji put prokuva, skinite lonac sa ringle i stavite na hladno mesto. Poklopite i prekrijte nekim ćebetom. Nakon par sati procedite žito i odvojite oko 200 ml tečnosti od kuvanja. Sameljite žito, pa ga u jednoj šerpi pomešajte s mlevenim orasima i s malo šećera, samo pre toga odvojite malo oraha za ukrašavanje. Svemu dodajte vanilin šećer, cimet i muskatni orah.
Po potrebi dodajte malo vode od kuvanja, koju ste odvojili, kao i još šećera po potrebi.