26. Oktobra 2024.

Isprobajte recept za najbolje slavsko žito

Sveta Petka proslavlja se 27. oktobr i krsna slava je mnogih porodica u Srbiji, šesta po redu po broju svečara.

Sveta Petka je ujedno i zaštitnica svih žena, bolesnih i siromašnih, i jedna od najbitnijih svetica srpskog porekla, u Bugarskoj i Grčkoj poznata i kao Paraskeva.

Žito je neophodan deo slavske trpeze, pa ukoliko će se naći i na vašem mediju, evo najboljeg recepta za pripremu.

Potrebni sastojci:

– 350 g žita

– 350 g mlevenih oraha

– 300 g šećera

– 1 kašičica vanilinog šećera

– 1 kašičica rendanog muskatnog oraščića

– 1/2 kašičice cimeta

Recept za najbolje slavsko žito:

Kako biste napravili slavsko žito, prvo ga očistite i isperite pod mlazom vode. Sipajte u lonac i prelijte vodom, pa pustite da proključa i ostavite da vri par minuta. Nakon toga prospite vodu od kuvanja i sipajte opet čistu, hladnu vodu, pa sve ponovite istim postupkom četiri puta, kako bi se voda razbistrila.

Nakon što voda poslednji put prokuva, skinite lonac sa ringle i stavite na hladno mesto. Poklopite i prekrijte nekim ćebetom. Nakon par sati procedite žito i odvojite oko 200 ml tečnosti od kuvanja. Sameljite žito, pa ga u jednoj šerpi pomešajte s mlevenim orasima i s malo šećera, samo pre toga odvojite malo oraha za ukrašavanje. Svemu dodajte vanilin šećer, cimet i muskatni orah.

Po potrebi dodajte malo vode od kuvanja, koju ste odvojili, kao i još šećera po potrebi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare