14. Juna 2023.

Ispovijest Šveđanke: FIFA nam provjeravala pol usred Mundijala

Big Portal

U svojoj biografiji “Nisam rekla ni pola toga” legendarna fudbalerka selekcije “Tri krune”, za koju je igrala od 2001-2022. godine, opisuje momenat kada im je rečeno da moraju da budu podvrgnute proveri pola na samom turniru.

Do te odluke FIFA došlo je zbog toga što se pronela vest da za neke selekcije – sumnjalo se na Ekvatorijalnu Gvineju, igraju biološki muškarci, te su sve fudbalerke iz svake selekcije, bez izuzetka, morale da budu pregledane.

O tom detalju iz karijere pisala je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Šveđanka.

“Kada sam čula za taj šokantan zahtev, poludela sam. Usred Svetskog prvenstva čelnici FIFA su od nas tražili da im pokažemo naše genitaije. Naredili su nam da se ne brijemo “dole” nekoliko dana i da ih onda pokažemo doktorima. Niko to nije razumeo, ali smo uradile ono što su tražili od nas i pitale se čemu sve to”, napisala je Fišer.

Vizuelni pregled su, kaže, izvršili fizioterapeuti, dok su doktori bili okrenuti leđima. Njima je samo preneta “situacija”.

Šveđanka je ovo iskustvo, koje joj se desilo samo jednom u životu. opisala kao vrlo neprijatno i ponižavajuće.

“Način na koji je to urađeno je bio preteran. Mislim da zato niko od igračica to do sada nije rekao. Shvatili smo da će se o tome samo pričati. Kao što sam napisala u knjizi, nije bilo nimalo prijatno“, izjavila je Fišer, koja je 194 puta branila boje Švedsku i učestvovala na četiri Svetska prvanstva i tri puta igrala na Olimpijskim igrama.

Njene reči potvrdio je i tadašnji doktor reprezentacije Mats Berjenson uz ogradu da nije bilo ničeg lošeg u odluci FIFA da “zaviruje u gaće” fudbalerkama.

“FIFA nije to radila iz loše namere. Sport je pokušao da bude pravedan prema devojkama, je nije u redu da trenirate čitav život i onda se nađete sa nečim što je nečija ogromna prednost“, rekao je Berjensen za „Aftonbladet” aludirajući na infiltriranje “kamufliranih muškaraca” u ženske timove.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare