18. Jula 2023.

“Ispod žita”: Ukrajina koristila prehrambene pomorske koridore u vojne svrhe

Ukrajina je koristila koridore organizovane u okviru prehrambenog sporazuma u vojne svrhe.

Ovo je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući tvrdnje da je Kijev ove koridore mogao da iskoristi za napad na Krimski most 17. jula.

“Neću govoriti ništa konkretno o ovome. Ali znate da je naša vojska više puta govorila da Ukrajina koristi pomorske koridore u vojne svrhe. Čak i da uzmemo ovu zonu, da tako kažemo, u kojoj se sprovodi prehrambeni sporazum. To više ni za kog nije tajna, to je očigledna činjenica da ovu zonu kijevski režim koristi u vojne svrhe. Ovo je veoma važan aspekt koji takođe ne treba zaboraviti”, ocenio je Peskov.

On je dodao da postoje bezbednosni rizici prehrambenog sporazuma bez Rusije i to treba uzimati u obzir.

“Ovde je, naravno, pitanje koje treba da prokomentariše naša vojska, jer se radi o zoni koja je direktno blizu borbenih dejstava. I bez odgovarajućih garancija tu nastaju određeni rizici. Stoga, ako se nešto bude formiralo bez Rusije, onda se ovi rizici moraju uzimati u obzir. Ne možemo reći u kojoj meri i koje zemlje su spremne da preuzmu te rizike”, rekao je Peskov novinarima.

Komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o navodnom nepoštenom povlačenju Moskve iz prehrambenog sporazuma, Peskov je naglasio da se u Kremlju ne slažu sa tom tvrdnjom.

“Rusija je ispunjavala svoje obaveze i nekoliko puta produžavala ovaj sporazum, uprkos činjenici da uslovi ovih sporazuma prema Rusiji nisu realizovani. I u tom slučaju nepoštenim treba nazvati stav evropskih država”, rekao je portparol.

Kako je naveo, prekid prehrambenog sporazuma nije krivica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

“To nije krivica gospodina Gutereša ili UN. Mi veoma cenimo ulogu gospodina Gutereša u zaključivanju ovih sporazuma i cenimo napore gospodina Gutereša u pokušaju da ubedi evropske zemlje da ispune obaveze koje su preuzele. Ali, nažalost, to se nije dogodilo, tako da je reč ‘nepošten’ apsolutno primenljiva na evropske zemlje”, rekao je Peskov novinarima.

Prehrambeni sporazum prekinut je 18. jula. U ponedeljak je Rusija obavestila Tursku, Ukrajinu i UN o svom prigovoru na njegovo produženje. Rusija će se odmah vratiti implementaciji inicijative čim njen ruski deo bude ispunjen, rekao je Peskov u ponedeljak.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je primetio da uslovi sporazuma nisu ispoštovani, uprkos naporima UN, jer zapadne zemlje nisu nameravale da ispune svoja obećanja. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se Kijev nada da će nastaviti sa isporukama žita preko Crnog mora bez učešća Rusije, a Kijev čeka zvaničnu potvrdu spremnosti od UN i Turske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare